eur:
386.65
usd:
355.7
bux:
68310.27
2024. május 17. péntek Paszkál

Vörösiszap: 150 újságíró pásztázza a katasztrófa sújtotta térséget

Mintegy 150 újságíró jelentkezett a vörösiszap-lavina miatt kialakult katasztrófa térségének sajtóbejárására vasárnap délelőtt az ajkai tűzoltóságnál. A három különbusszal szállított médiamunkásokat Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár vezeti.

Az újságírók délelőtt 10 órától gyülekeztek a veszprémi város tűzoltósága előtt, de csak félórás késéssel tudtak elindulni. Az államtitkár indulás előtt tájékoztatást adott a térségben zajló munkálatokról, valamint a balesetveszély lehetőségéről.

A konvoj rendőri felvezetéssel indult a néhány kilométernyi távolságban lévő, hermetikusan lezárt és a kiürített Kolontárra, hogy az újságírók megtekinthessék a települést kettészelő védőgát építését, és eljuthassanak a megsérült tározó közelébe.

A tűzoltóság előtt a legnagyobb nemzetközi hírügynökségek és médiumok képviselői - így például az AFP, az AP, a CNN, a BBC munkatársai, valamint a kínai, a japán, a koreai, és a szomszédos országok médiumainak képviselői -, továbbá szinte valamennyi magyar sajtóorgánum munkatársai megjelentek, hogy részt vehessenek a bejáráson. Több tucatnyi videókamerával és fényképezőgéppel akarják megörökíteni a hét halálos áldozatot követelt katasztrófa nyomait és az esetleges újabb gátszakadás elleni védekezési munkálatokat.

Az újságírók gumicsizmában, védőmaszkban és védőöltözetben szálltak az autóbuszokra, de akadt olyan újságíró is, aki papucsban, vagy tornacipőben indult el a sárlavinával elöntött településre.

A Kolontárra vezető út teljesen le van zárva, az elhaladó autókat a rendőrök ellenőrzik. A tervek szerint Kolontár lakossága leghamarabb szerdán, de mindenképpen a védőgát megépítése után térhet haza.

Az alig ezer fős településről szombat kora reggel 715 ember költöztettek ki.

Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mi pattanhat el a magyar gazdaságban? És hol lehet szerencsénk?

Mi pattanhat el a magyar gazdaságban? És hol lehet szerencsénk?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt jártuk körbe, hogy milyen tényezők húzhatják a magyar gazdaságot a következő években, milyen kockázatokra érdemes odafigyelni, mi lesz a hozamokkal és a forint árfolyamával. Erről Tardos Gergelyt, az OTP Bank elemzési központjának igazgatóját kérdeztük. Ezt a felvételt a Portfolio Hitelezés 2024 konferencián vettük fel május 14-én. A műsor második részében Üzbegisztánról, az üzbég bankszektorról lesz szó, ugyanis az OTP-nek komoly érdekeltsége van az országban. Vendégünk lesz Nagy Viktor, a Portfolio vezető részvényelemzője, aki nemrég Üzbegisztánban találkozott bankvezérekkel, sőt az pénzügyminiszter-helyettessel is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×