eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Orbán Viktor: a legrosszabb forgatókönyvre készül a kormány

Ha a sérült iszaptározó északi falán éjszaka megindult repedés tovább növekszik, akkor valószínűsíthetően várható az újabb gátszakadás - mondta ajkai sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A falak távolságát mérik, a gát két része távolodik, már 7 centiméter a rés. Elképzelhető, hogy a fal be fog dőlni - mondta a miniszterelnök. Felkészültek, hogy a folyókat ne érje el a szennyeződés. A repedésből páraoszlop tör felfelé a gát északi falán.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az újabb iszapömlés során várhatóan az eddig kikerült mennyiség fele, mintegy 500 ezer köbméter vörösiszap indulhat meg.

Felkészültünk a baj elhárítására, egy újabb gátszakadás esetén meg tudjuk védeni Devecser hatezer lakosát, és Kolontár polgárai is biztonságban vannak - mondta Orbán Viktor kormányfő azt követően, hogy a kabinet több tagjával megtekintette az ajkai zagytározó újabb repedését, amely 7 centiméteres.

A kormányfő az ajkai tűzoltóságon szombat délelőtti rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: félmillió köbméter iszap ömölhet ki a leszakadt sarkú tározóból a településekre, ezért került sor Kolontár kitelepítésére.

A szombat virradóra történt hatósági intézkedésekre utalva a miniszterelnök úgy fogalmazott: "szomorúság, nyugtalanság van, pánik nincs".

Orbánt Viktor elmondta: pénteken késő este tájékoztatták az újabb repedésekről. A műszaki egyetem szakembereivel elemeztették az információt, ez alapján döntöttek. Műszaki tesztet hajtottak végre: helikopterekről mérőoszlopot engedtek a tározóba.

A vizsgálatok eredménye azt mutatta, hogy veszélyes a lakosságra a kialakult helyzet. Péntek éjszaka műszaki egységeket szállíttattak a helyszínre, a hadsereg olyan kapacitással vonult fel, hogy 3000 embert tudjanak kitelepíteni - mondta a miniszterelnök.

Kolontárról 715 embert kellett kitelepíteni, a települést a rendőrség őrzi.

Devecser kitelepítése esetén 6000 emberről lenne szó - tájékoztatott a kormányfő. Mint mondta: még nem kell kitelepíteni a várost. Felmérték, hogy a zagy mennyi idő alatt éri el Devecsert, ez alapján vezényelték ki az erőket. Devecser esetleges kitelepítéséhez 312 katona és 127 jármű áll készenlétben. A vasút is felkészült - tette hozzá Orbán Viktor.

A falak távolságát mérik, a gát két része távolodik, már 7 centiméter a rés. Elképzelhető, hogy a fal be fog dőlni - mondta a miniszterelnök. Felkészültek, hogy a folyókat ne érje el a szennyeződés. A repedésből páraoszlop tör felfelé a gát északi falán. Ha elkezd dőlni, akkor várhatóan az egész kidől.

Négy gátat építenek föl, hogy lassítsák az iszap haladását. A negyedik gát a faluban húzódik.

Eddig 1 millió köbméter vörös iszap ment ki, most várhatóan 500 ezer köbméter menne ki. Ugyanazon az útvonalon haladna, ahol a korábbi - mondta Orbán Viktor.

Újraindulhat-e a MAL - kérdezte egy újságíró a miniszterelnököt. Orbán Viktor válaszában kifejtette: az üzem újbóli beindításához hosszú előkészületekre van szükség, ezek megkezdődtek. A kormánydöntés az újraindításról hétfőn lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×