eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Már négy halálos áldozata van az iszapömlésnek, több embert még keresnek

Már négy halálos áldozata van az iszapömlésnek; a rendőrök Kolontáron hétfőn késő este egy három év körüli kisgyermek holttestét találták meg egy családi házban- közölte az InfoRádióban Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese. A negyedik halálos áldozat egy három hónapos csecsemő, akit elsodort az ár. Az Ajka közelében történt hétfői iszapömlés után még több embert keresnek; a timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán kiáramló vörösiszap három települést öntött el. Az éjszaka folyamán újabb sérültekről nem érkezett jelentés. Bakos György hozzátette: a közműcégek szakemberei az éjszaka folyamán azon dolgoztak, hogy a szolgáltatásokat, ahol lehetséges, vissza tudják kapcsolni, hogy az otthonaikban maradtak ne maradjanak víz, és áram nélkül. Devecser központjában még mindig méteres magasságban áll a vörösiszap, a Veszprém megyei városban több tucatnyi katonai jármű és védőmaszkos rendőrök irányítják a forgalmat.

A szóvivő hozzátette: a honvédség nagy erőkkel folyamatosan dolgozik a maró hatású vörösiszappal elöntött területek kármentesítésén, az utcák fertőtlenítése már megkezdődött. Devecserben 19 utat takarítanak jelenleg, Kolontáron most 3 utca kármentesítése folyik. Az éjjel valamennyi iszaptározó gátját megerősítették, így elhárult egy újabb gátszakadás veszélye - mondta Bakos György. A szóvivő megjegyezte: a többi tározóban sűrűbb, masszívabb tömegű iszap van, és kiömlése esetén sem okozna akkora károkat, mint a hétfői, amikor nagy erővel, több méteres magasságban zúdult rá a településekre.

A vörös iszapnak Kolontáron korábban két áldozata volt. Az egyik egy helyi férfi, aki terepjáróval indult segíteni a mentésben, de elsodorta az ár. Egy idős asszony az áradás után kiment a kertjébe szétnézni, de rászakadt a ház.

Bakos György elmondta, hogy 260 főt kellett kitelepíteni és 31 ember éjszakázott a devecseri átmeneti szálláshelyen. Mint mondta, az emberek többsége barátoknál, ismerősöknél töltötte az éjszakát. A terület őrzéséről a rendőrség és a polgárőrség gondoskodik.

Több embert még keresnek

Az Ajka közelében történt hétfői iszapömlés után több embert még keresnek; a timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán kiáramló vörösiszap három települést öntött el, sok embert kitelepítettek. Az esti órákig a mentők 120 sérültet láttak el, ketten életveszélyes állapotban vannak; a mentésben nyolc tűzoltó, egy rendőr és egy katona is megsérült; a hatóságok vizsgálják a tulajdonos MAL Zrt. felelősségét, a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott.

A védelmi bizottság reggel fél kilenckor ül újra össze.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából hétfőn több százezer köbméternyi mérgező vörösiszap ömlött a szabadba gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az iszap megduzzasztotta a Torna patak vizét, így a patakhoz közeli települések veszélybe kerültek. Az áradás végül három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hétfőn este Tüskevár térségében megkezdték a gát átvágását, hogy az uszadékot a mezőgazdasági területre engedjék.

Annak a tározónak a fala szakadt át, ahol a leghígabb volt a zagy, a többi tározóban jóval sűrűbb, de nem valószínű, hogy ezek is átszakadnának. A legfőbb veszélyhelyzetet az okozza, hogy, felhígulva ugyan, de a Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, a szennyezett Torna patak vizét a környező víztározókból hígítják. Egész éjszaka dolgoznak a gátakon.

Művelődési házban helyezték el az embereket

Toldi Tamás, Devecser polgármestere az InfoRádióban reggel elmondta: településükön 250-300 lakás károsodott. Hozzátette: az embereket a művelődési házban tudták elhelyezni. Mint mondta a katasztrófavédelem és a mentők folyamatosan, egész éjszaka összehangoltan dolgoztak. A településen folyamatosan tisztítják az utakat, de víz, gáz még nincs. Toldi Tamás hozzátette: a tanítás ma szünetel a település iskoláiban.

Devecser központjában méteres magasságban áll a vörösiszap kedd reggel is. Az InfoRádió úgy tudja:
katasztrófavédelem felkészült a kármentesítésre, a lúgos kémhatás csökkentésére savasító folyadékot öntöttek három helyszínen három időpontban a Marcal folyóba

Rácz Jenő, a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház főigazgatója az InfoRádióban elmondta: az iszapömlés után 23 embert láttak el az intézményükben. Mint mondta: jellemzően  a maró lúg okozta sérülésekkel fordultak hozzájuk az emberek, de többen érkeztek alsóvégtag sérüléssel is. A főigazgató hozzátette: az intenzív osztályon két embert kezelnek, közülük az egyik, egy 3 év körüli gyermek, akinek félő, hogy maradandó szemkárosodása lesz.

A győri Petz Aladár Kórházba három embert láttak el - közölte az InfoRádióval az osztályvezető főorvos. Jakabos Péter elmondta: egy férfi testének kétharmadán szenvedett égési sérüléseket, őt súlyos, életveszélyes sérülésekkel kezelik. Egy 62 éves nőt súlyos sérülésekkel vitték a kórházba, míg egy középkorú férfit könnyebb sérülésekkel kezelnek - tette hozzá.

{{keretes_cim}}

A vörösiszap a timföldgyártás erősen lúgos, toxikus fémeket is tartalmazó mellékterméke. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vegyészmérnöki tanszékének tanára az InfoRádiónak azt mondta: ha a vörösiszap az ivóvízbázisba is beszivárog, hosszú időre fogyasztásra alkalmatlanná teheti a vizet, a talajszennyezés mellett óriási mezőgazdasági kárt is okoz. Zsombok György hozzátette: a vöröses-barnás folyadék rendkívül veszélyes az egészségre, a bőrt kimarja, a szembe jutva vakságot, a légcsőbe és az emésztőrendszerbe kerülve pedig komoly mérgezést is okozhat.

Ezzel szemben az ajkai timfölgyárat üzemeltető Magyar Aluminiumtermelő és Kereskedelmi Zrt. alelnöke az InfoRádió kérdésére úgy fogalmazott: a kiömlött vöröiszap csupán enyhén lúgos, és csak enyhe tüneteket okoz - azt is csak azoknál, akiknek érzékeny a bőre.

Bakonyi Zoltán hozzátette: a vörösiszapnak a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nincsen káros radioaktív sugárzása. Ezt egyébként hétfő este az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is megerősítette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×