eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány: a Fidesz meggyőző győzelmet aratott, kérdés, mire használja

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz meggyőző győzelmet aratott a vasárnapi önkormányzati választáson és ezzel csaknem teljes a "Fidesz-uralom" az országban. A korábbi kormányfő úgy fogalmazott: nem ízlése szerint való, amit a Fidesz az elmúlt hónapokban tett, véleménye szerint azonban meg kell nézni, hogyan él a kormánypárt a felelősségével és a kötelezettségével a jövőben.

Hangsúlyozta, ha az az irány marad, amit eddig is tapasztaltak, akkor az MSZP-nek határozott, kemény, elvi ellenzéknek kell lennie a Fidesszel szemben.

A volt szocialista pártelnök úgy látja, a következő hónapokban az a dolguk, hogy széles, balközép centrumpárttá alakítsák át az MSZP-t annak érdekében, hogy kormányzóképes alternatívája legyen a most kormányzó erőknek.

Gyurcsány Ferenc a választási eredménnyel kapcsolatban kitért arra, egyértelművé vált, hogy az MSZP a legerősebb ellenzéki párt, a megyei listákra leadott szavaztok alapján átlagosan minden negyedik választó támogatta őket. Ez jobb eredmény, mint tavasszal, de ahhoz még nem elég, hogy látható időn belül ebből kormányzati felhatalmazás lehetne - vélekedett és ismét rendszerváltozást szorgalmazott az MSZP-ben.

Hozzátette: erre lesz javaslata az elnökségnek is, és ebben a folyamatban kell megtalálnia a helyét mindazoknak, akik nem a szocialista párton kívül keresik az alternatívákat. Én ez utóbbi csoportba tartozom - jelentette ki.

Szili Katalin MSZP-frakcióból történt kilépéséről azt mondta: a volt házelnök az elmúlt évek alatt taposott egy önálló ösvényt magának, amely egyre jobban eltért az MSZP fő irányvonalától. Az a dolgunk, hogy sok sikert kívánjunk neki - közölte a szocialista politikus.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×