eur:
401.21
usd:
365.65
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Remény a pszichiátriai ellátás színvonalának javulására

Új finanszírozási rend és elszámoltatás lesz a jövőben a pszichiátriai ellátásban, és a tervek szerint az OPNI helyett új Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet kezdheti meg a működését. A pszichiátriai érdekvédelmi szervezetek erről tárgyalnak a kormánnyal. A Magyar Pszichiátriai Gondozók Regionális Egyesületének elnöke azt is szeretné, ha hiányszakmává nyilvánítanák a pszichiátria területét.

Sokat romlott országosan a pszichiátriai ellátás minősége az elmúlt időszakban, emiatt kezdeményezte a szakma, hogy ezen változtatni kell, és legalább a romlást megállítsuk - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pszichiátriai Gondozók Regionális Egyesületének elnöke.

Silling Tibor hozzátette: ígéretet kaptak a kormánytól a megvonások megszüntetésére és egy új, a szakmának, az egészségügyi vezetésnek és az egészségbiztosítási pénztárnak is elfogadható finanszírozási rendszer kidolgozására, amelyet a jövő év közepétől vezetnének be.

Az új rendszer sokkal jobban tudja majd követni a szakmai tevékenységet, az egészségbiztosítás számára jobban ellenőrizhető, így jobban finanszírozható lesz - hangsúlyozta az egyesület elnöke, aki csak remélni tudja, hogy több pénz is lesz.

A finanszírozás csökkenése és az elvonásokon kívül a szakemberhiány miatt is romlott az ellátás színvonala. Azért küzdünk, hogy a pszichiátriát sok más szakmához hasonlóan hiányszakmává nyilvánítsák, mert nagyon komoly utánpótlási problémák vannak - emelte ki Silling Tibor.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×