INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Ajánlószelvények hamisításáért megrovást adott az ügyészség Zalában

InfoRádió / MTI
Megrovásban részesített a Zalaegerszegi Városi Ügyészség egy férfit, aki tavasszal, az országgyűlési választások idején három rokona ajánlószelvényén meghamisította az aláírásokat - közölte a Zala Megyei Főügyészség főügyészhelyettese.

Kis-Király Ervinné elmondta: a férfi a vele azonos címen lakó édesanyja, testvére és sógornője nevében írta alá a szelvényeket, amelyeket az LMP aktivistájának adott át. További három hamis, szintén az LMP zalaegerszegi országgyűlési képviselője számára leadott ajánlószelvényt is találtak a rendőrök a nyomozás során, de ezek esetében nem sikerült azonosítani az elkövetőt.

A főügyészhelyettes az előzményekről azt mondta: az országgyűlési választások idején az LMP képviselőjelöltjére leadott ajánlószelvények ellenőrzésekor a zalaegerszegi választási irodán először két olyan cédulát találtak, amelyek azonos adatokkal ugyanannak a nevére voltak kiállítva. A választási iroda vezetője, a jegyző ezért feljelentést tett, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság pedig magánokirat-hamisítás vétségének gyanúja miatt rendelt el és folytatott nyomozást.

A vizsgálat során az LMP által Zalaegerszegen leadott összes ajánlószelvényt lefoglalták és ellenőrizték, továbbá nagy számú tanúkihallgatást is folytattak a rendőrök. Összesen hat hamis cédulát találtak.

Azt állapították meg, hogy három személy nevében adtak le hamis aláírással ellátott ajánlószelvényt, de az elkövető személyét ezek esetében nem tudták azonosítani. A tanúként kihallgatottak egyike ugyanakkor már a meghallgatásakor elismerte, hogy a sajátján kívül három hozzátartozója helyett is aláírta az ajánlószelvényeket. A férfi ezt követően vált gyanúsítottá.

A rendőrségi nyomozás befejezése után a Zalaegerszegi Városi Ügyészség - egyetértve a három rendbeli magánokirat-hamisítás vétségének megalapozottságával - a gyanúsítottat megrovásban részesítette. Megállapította azt is, hogy a három hamis ajánlószelvény a jelöltállítást érdemben nem befolyásolta.

Kis-Király Ervinné hozzátette: a megrovás ellen panasz nem érkezett, így a határozat augusztus 19-én jogerőssé vált.

A címlapról ajánljuk