eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Először írt alá törvényt Schmitt Pál

Aláírta az első törvényt a hivatalába ma beiktatott köztársasági elnök. Schmitt Pál a közjogi méltóságok tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló jogszabály módosítását látta el kézjegyével.

Az Országgyűlés július 22-én fogadta el a törvényt. Eszerint a volt köztársasági elnöknek hivatali idejének lejárta után is lakáshasználati jog jár, ez - a volt államfő halála esetén - az özvegyét is megilleti. A jogszabály rögzíti azt is, hogy csak akkor kaphat lakást a volt köztársasági elnök, ha más közjogi tisztség betöltésekor még nem szerzett ilyen jogosultságot. Az új államfő korábban a Sándor palota udvarán tartott beiktatási ceremónián a nemzet egységének és felemelkedésének szolgálatát, valamint a demokratikus rend feletti őrködést nevezte legfontosabb feladatának. Schmitt Pál hangsúlyozta: elsődleges célja a 15 milliós magyarság szolgálata, és a magyar nyelv védelme is.

Az ünnepségen részt vett többek között Orbán Viktor miniszterelnök és Mádl Ferenc volt államfő, de a most leköszönt Sólyom László nem volt ott az eseményen, akárcsak az MSZP és az LMP képviselői, akik döntésüket azzal indokolták, hogy későn kaptak meghívást.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×