eur:
401.62
usd:
364.58
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Ezek a törvények és szabályok változnak augusztustól

Több adóváltozás lép életbe augusztustól, de módosulnak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai, és a közbeszerzési törvény is. Szigorodik az iskolakezdési támogatás feltételrendszere, újra patikanyitási moratórium kezdődik.

Ha valaki augusztustól takarítást, vagy gyermek-felügyeletet végez alkalmi munkaként, akkor azt már nem kell bevallani, és adómentes lesz a háztartásban végzett alkalmi munka is.

Az egyszerűsített foglalkoztatás sem marad a régiben. A módosítás lényege, hogy megszűnnek a jelenléti ívek, és lényegesen csökken a bejelentendő adatok köre. További változás, hogy nem kell befizetni a luxusadó második részletét és illetékmentes lesz az egyenes ágon történő öröklés és ajándékozás.

Augusztustól jelentősen módosul a közbeszerzési törvény, a fedezetkezelő helyett a fővállalkozó kifizetéseit szigorító szabályok lépnek életbe, a teljesítési garancia korlátok közé szorul majd, és egy új Közbeszerzések Tanácsa alakulhat meg. A módosított jogszabály részletesen leírja, hogy a fővállalkozónak miképpen kell kifizetnie az alvállalkozóit, és ő maga miként juthat hozzá a díjához.

A módosítás újrafogalmazza az alvállalkozó meghatározását: nem lehet alvállalkozó a szerződés teljesítéséhez igénybe venni kívánt gyártó és forgalmazó, illetve építési beruházásnál az építőanyag-szállító. Külön paragrafus került be a törvénybe a teljesítési- és a jólteljesítési biztosítékokról.

Mindezek mellett a kormány patikanyitási moratóriumot hirdetett. Augusztustól január elsejéig csak olyan településen nyílhat patika, ahol eddig nem volt. A benzinkutaknál és egyéb üzletekben viszont tovább is árusíthatják a vény nélküli gyógyszereket.

Augusztustól szigorodnak az iskolakezdési támogatás feltételei. Az összeg értékhatára a minimálbér nagyságától függ, annak 30 százaléka, azaz 22.050 forint adható ily módon a szülőknek. Egy gyermek után mindkét családi pótlékra jogosult szülő részesülhet iskolakezdési támogatásban; ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók összesen akár 44 100 forinttal is támogathatják.

Nem árt azonban szem előtt tartani, hogy a munkáltató az adót a kifizetett nettó juttatás után fizeti: 25 százalékot 22.050 forintig, efelett pedig a normál adózású cafetéria-elemekre vonatkozó csaknem 98 százalékos adót. Amennyiben tehát a munkáltató a lehető legmagasabb kedvezményesen adózó nettó értéket szeretné a munkavállalójának adni, akkor ez 27.563 forintjába kerül majd.

Magyarországon jelenleg az a munkavállaló igényelhet iskolakezdési támogatást, akinek gyermeke nem idősebb 23 évesnél, augusztus 30-ától pedig a juttatást már csak 20 évesnél fiatalabb gyermek esetében lehet igénybe venni.

Egy, augusztustól hatályba lépő törvény révén immáron lehetővé válik a kistermelők számára, hogy saját gyümölcsből legálisan pálinkát állítsanak elő. A saját fogyasztásra szánt pálinkafőzésnél, amennyiben a termelő nem adja el a gyümölcspárlatot, akkor 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni; a főzést nem kell sehol előre bejelenteni; továbbá a pálinka előállításához használt készüléket 100 liter alatt nem kell engedélyeztetni. A saját gazdaság helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatásnál zárjeggyel ellátott, legfeljebb kétliteres palackokból kínálható az ital.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

A várakozások szerint jövő év januárjától május végéig mintegy 1200 milliárd forintnyi állampapírpiaci kamatkifizetésre kerül sor, és további bő 900 milliárd forintnyi állampapír jár le. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, 2025 egészében mintegy 3000 milliárdos tőke- és kamatkifizetés terheli majd az államkasszát, amiből 1800 milliárdot csak a prémium állampapírokra kell kifizetnie az államnak. Hogy ezek az összegek hol találják meg végül a helyüket, mekkora részben vándorolhatnak át a lakáspiacra, és ez milyen hatásokkal járhat, arról az október 9-i „Százmilliárdok jelenhetnek meg a lakáspiacon” című online Signature Klubunkon lakás- és állampapírpiaci szakértőkkel fogunk beszélgetni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×