eur:
401.62
usd:
364.58
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Állóháború a Malévnál - a nap legfontosabb hírei

A Malév a pilóták szakszervezetének tiltakozása ellenére kitart a költségcsökkentési program mellett. A nemzeti légitársaság kommunikációs vezetője azután közölte ezt, hogy az újabb tárgyalási fordulón sem sikerült megállapodni az új kollektív szerződésről. Az érdekvédők szerint a Malév által közzétett munkarend több pontjában is sérti az uniós rendeletet és a Munka törvénykönyvét, mert a minimum szabályokat sem veszi figyelembe.

Hegedűs Ádám tájékoztatása szerint a Malév vezetése és 6 szakszervezete már 3 hónapja folytat intenzív tárgyalásokat egy rugalmas, a vállalat számára kisebb költséget jelentő, a versenytársak körében is alkalmazott Kollektív Szerződés megkötéséért. Mint hangsúlyozta: egyedül a pilóták érdekképviseletével vannak viták a munkaidőre vonatkozó szabályzat átalakítása ügyében. Hegedűs Ádám közlése szerint a Malév-pilóták évi repülési ideje jelenleg elmarad a konkurens légitársaságok pilótáinak teljesítményétől. A Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének közleménye szerint a Malév által közzétett munkarend több pontjában is sérti az uniós rendeletet és a Munka törvénykönyvét, mert a minimum szabályokat sem veszi figyelembe. Óvári Tamás, az érdekképviselet elnöke azt mondta: ha nem történik változás a szabályozásban, akkor az Európai Repülésbiztonsági Ügynökséghez, valamint az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséghez fordulnak.

Újra lehet OPNI

A kormány napirendjén szerepel egy új országos pszichiátriai intézmény kialakítása a korábban megszüntetett Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet helyett. Pesti Imre fideszes országgyűlési képviselő azt mondta: az OPNI bezárása után jelentősen romlott a pszichiátriai ellátás színvonala, és ezen változtatni kell. Úgy fogalmazott: a kormányzat eltökélt szándéka, hogy létrehozzon egy központi, pszichiátriai intézményt. Néhány nappal ezelőtt az Országos Pszichiátriai Központ szakmai igazgatója az InfoRádióban arról számolt be, hogy megkezdődtek a tárgyalások egy új pszichiátriai intézet létrehozásáról a szakma és az egészségügyi kormányzat között. Németh Attila úgy vélte: az új intézmény létrehozása megoldaná az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007-es bezárása után kialakult betegellátási problémákat.

Megkönnyebbülhetnek a tanárok

Kevesebb teher hárulna a pályakezdő pedagógusokra, a nyugdíj előtt álló tanároknak pedig csökkentett munkaidő járna a jelenleg kidolgozás alatt álló pedagógus-életpályamodell alapján. A Magyar Hírlapnak Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár azt mondta: szeptembertől már kevesebb adminisztrációs feladat terheli a tanárokat, így például a jövőben nem várják el tőlük, hogy kéthavi munkaidejükről részletes elszámolást készítsenek. A politikus arra is ígéretet tett, hogy minimálisra csökkentik az Oktatási Hivatal által végzett adminisztrációs és pénzügyi vizsgálatokat.

Határon túlról jött diákok

Mintegy 2500 határon túli magyar jelentkezett magyarországi felsőoktatási intézménybe az idén, közülük 1200-an államilag finanszírozott formában meg is kezdhetik a tanulmányaikat szeptemberben. Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta: a jelentkezők száma körülbelül ugyanannyi, mint amennyi tavaly volt.

Lecsapnak a romlott árura

Élelmiszer-kommandót hoz létre a Jobbik. Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: a csoport szúrópróbaszerűen ellenőrzi majd a boltokat, és várhatóan már a nyáron megkezdi működését annak érdekében, hogy kiszűrjék az üzletekből a rossz minőségű élelmiszereket.

Halasztják az átúszást

Ismét elmarad a Balaton-átúszás. Az esemény főszervezője az Inforádióban közölte: az újabb halasztás oka, hogy hideg a víz. Szántó László elmondta: a Balaton hőmérséklete alig haladja meg a 20 celsius fokot. Szólt arról is, hogy a tó átúszásának újabb tervezett időpontja augusztus 28-a. Egy héttel ezelőtt a szeles, hideg idő miatt halasztották el az eseményt. Tavaly több mint 9 ezren vállalkoztak a Balaton átúszására.

Víz alatt a gát

Megcsúszott a Tisza fővédvonala Szolnoknál, a területen harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet vezetője. Lovas Attila elmondta: a város felőli gát mintegy 70 méteres szakasza víz alá került a folyón levonuló kisebb árhullám miatt. Hozzátette: a területet lezárták, a töltés megsüllyedése a környéken lakókat nem veszélyezteti. Hangsúlyozta: a következő napokban eltávolítják a lecsúszott földréteget, és kőszórással erősítik meg a töltést; a teljes helyreállítás az ősszel fejeződhet be Szolnoknál.

Duisburgi gyász, poltikusokkal

Ökumenikus gyászszertartást tartottak Duisburgban az egy héttel ezelőtti techno-zenei fesztiválon történt szerencsétlenség 21 halálos áldozatának emlékére. A központi ceremónián a hozzátartozók mellett részt vett Christian Wulff német államfő, a szabadságát megszakító Angela Merkel kancellár, Norbert Lammert, a szövetségi parlament elnöke, Hannelore Kraft, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, valamint sok más közéleti személyiség. A tömegszerencsétlenség helyszínére vezető közúti alagútnál már a gyászszertartás előtt koszorút helyeztek el a közjogi méltóságok. A istentiszteletet az ország két legnagyobb felekezetének képviseletében katolikus papok és evangélikus lelkészek vezették, és országszerte félárbocra eresztették a nemzeti lobogót. --- A Love Parade nevű rendezvényen 21 ember halt meg és több százan megsérültek, amikor pánik tört ki a tömegben egy aluljáróban. A szervezők és a város hatóságai egymásra hárítják a felelősséget. A duisburgi rendezvényen több mint egymillió ember vett részt.

Címlapról ajánljuk

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

Százmilliárdos pénzeső hullik jövőre a magyar lakáspiacra

A várakozások szerint jövő év januárjától május végéig mintegy 1200 milliárd forintnyi állampapírpiaci kamatkifizetésre kerül sor, és további bő 900 milliárd forintnyi állampapír jár le. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, 2025 egészében mintegy 3000 milliárdos tőke- és kamatkifizetés terheli majd az államkasszát, amiből 1800 milliárdot csak a prémium állampapírokra kell kifizetnie az államnak. Hogy ezek az összegek hol találják meg végül a helyüket, mekkora részben vándorolhatnak át a lakáspiacra, és ez milyen hatásokkal járhat, arról az október 9-i „Százmilliárdok jelenhetnek meg a lakáspiacon” című online Signature Klubunkon lakás- és állampapírpiaci szakértőkkel fogunk beszélgetni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×