eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Új tartományfőnököt kapnak a magyar jezsuiták

A jezsuita rendnek új magyarországi tartományfőnöke lesz. Forrai Tamás Gergelyt szombaton iktatják be tisztségébe a Pesti Jézus Szíve templomban.

Szombattól lesz új magyarországi tartományfőnöke a jezsuita rendnek. A beiktatás a rendalapító Loyolai Szent Ignác ünnepére esik. A jezsuita rend általános rendfőnöke, Adolfo Nicolás júniusban nevezte ki Forrai Tamás Gergelyt.

A beiktatás előtt álló Forrai Tamás Gergely 1964-ben született, történelem-latin szakon végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán 1989-ben. Egyetemi évei alatt a Tápió-menti településeken ifjúsági programokat szervezett, és közreműködésével helyreállították a tápiószentmártoni barokk templomot. A budapesti egyetemisták közösségéből nőtt ki az Igen Klub, majd az Igen című újság 1989-ben, ezeknek egyik alapítója volt.

A tanári képzést befejezve belépett a Központi Szemináriumba kispapnak, 1990-ben pedig csatlakozott a Magyarországon újrainduló jezsuita rendhez. Münchenben filozófiát tanult, majd másfél évig egy egyházi felnőttoktatási intézmény, a Faludi Ferenc Akadémia megszervezése és programalkotása volt a feladata.

Dublinban 1998-ban teológia szakot végzett. 1998-ban Budapesten szentelték pappá. Ünnepélyes rendi fogadalmait 2006 nyarán Miskolcon tette le.

Az új tartományfőnök 1998 szeptemberétől a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban a nyolcosztályos gimnázium nevelési programját dolgozta ki, majd egy évvel később az iskola igazgatója lett.

A pápa az utóbbi években három apostoli területtel bízta meg a rendet: párbeszéd az ateistákkal, az ökumenizmus előmozdítása és "intellektuális apostolkodás". Ma a világon mintegy 20 ezer jezsuita szolgál, csaknem 90-en tartoznak a magyar rendtartományhoz, közülük mintegy negyvenen külföldön élnek és dolgoznak.

A jezsuita rend előző magyarországi tartományfőnöke Lukács János volt, aki hat évig töltötte be ezt a tisztséget. A tartományfőnöki megbízatásokról a jezsuita rend mindenkori általános rendfőnöke dönt. A kinevezések három évre szólnak, ezt legfeljebb egyszer lehet meghosszabbítani, további három évvel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×