eur:
388.67
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Olcsóbb áram, drágább távhő - mi változik július 1-én?

Nő a távhő díja, de csökken az áram és a roaming ára július 1-én.

Július 1-től 6,7 százalékkal nő a távhő ára a fővárosban, mivel a Főtáv most kezd érvényesíteni egy május elsejei hődíjemelést - mondta Balogh Róbert, a cég szóvivője.

Mint mondta, nyári időszakban egy család általában egy vagy annál kevesebb gigajoule áramot fogyaszt, az áremelés tehát ilyenkor mintegy 200 forintos pluszt jelent. Télen 3-5 gigajoule az átlagfogyasztás, ebben az esetben 800-1000 forintos többlet lesz az áremelés hatása egy család esetében.

Változik a gépjárművek átírásával és eladásának bejelentésével kapcsolatos okmányirodai ügyintézés is, ugyanis az eddiginél több adatnak kell szerepelnie a szerződésben.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának közlekedési igazgatási és nyilvántartási főosztályvezető-helyettese, Király Katalin ismertetése szerint fel kell tüntetni a rendszámot, az alvázszámot és a gyártmány megnevezését, a felek személyazonosító adatait, a járműhöz tartozó okmányok, a forgalmi és a törzskönyv számát. Jelezni kell azt is, hogy ingyenes vagy visszterhes volt-e a jogügylet. Emellett szerepelnie kell annak is, hogy a tulajdonos mikor vette birtokba a járművet, ésmikor lép hatályba a szerződés.

Jó hír azonban, hogy az áram ára csökken. Az Elmű 1,5, az Émász 5,8, az E.On 4,4, az EDF pedig 4,5 százalékkal mérsékli az árait.

A roaming díjak is csökkentek az Európai Unió területén. A hívásfogadás több mint 22, a hívásindítás 11, az sms-küldés ára pedig csaknem három százalékkal csökken - mondta Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője.

Aki az EU területén mobil-internet szolgáltatást vesz igénybe roaming környezetben, az egészen biztosan számíthat arra, hogy a mobil internetezésének a költsége nem haladhatja meg a 17200 forintot. Ez az a limit, amelyet a szolgáltatóknak automatikusan minden ügyfélnél be kell állítaniuk.

Mindemellett július 1-től a Diákhitel kamata is csökkent. 9,5 százalékról 8,5-re.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 0-0

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A Real Madrid és a Bayern München csatája nyolc napja Németországban 2-2-re végződött, aki most nyer a Bernabéuban, továbbjut. Döntetlennél hosszabbítás (esetleg tizenegyespárbaj) következik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×