eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra

Három helyett hat harang kong a Mátyás-templom tornyaiban

A tervek szerint októberben kaphat három új harangot a Mátyás-templom. Ezzel hatra emelkedik a templom harangjainak száma. Az új hangszerek a második világháborúban megsemmisült társaik helyére kerülnek a Norvég Alap finanszírozásának köszönhetően - közölte Mátéffy Balázs, a templom múzeumának igazgatója.

A múzeumigazgató megemlítette: az alap 318 ezer eurót ad a beruházáshoz, a fennmaradó 15 százalékos önrészt pedig a fővárosi I. kerületi önkormányzat vállalta át. A harangokat a közbeszerzési eljárás eredményeként a passaui Perner-öntöde készíti el.

Mint mondta, a hivatalos nevén Budavári Nagyboldogasszony-templom előtti téren ősszel egy hónapig láthatók lesznek a harangok, melyeket ezután megáldanak, majd felkerülnek a toronyba. A majdani hat harang közül a legnagyobbat és a két legkisebbet készítik el az új beruházás során.

A művelettel azt is sikerül elérni az elképzelések szerint, hogy a toronynak a harangok mozgásából fakadó dinamikus terhelése csökken. A harangokhoz ugyanis velük megegyező súlyú elleningát is felszerelnek a harangszékbe. Így a torony élettartama is nő amellett, hogy "megmarad funkciójában", azaz továbbra is harangozhatnak benne - folytatta.

Mátéffy Balázs arról is beszélt, hogy a budai Várban nemrégiben megtalált barlang nem nyúlik be a templom alá, annak nyugati homlokzata előtt véget ér, ezért a jelenlegi információik szerint nincs közvetlen veszélyben az épület.

A templom múzeumigazgatója kiemelte: a kizárólag állami beruházással végzett rekonstrukció külső munkálatai a befejezéshez közelednek. A homlokzat felújítása véget ért, kivéve azt a részt, melyet eddig a harangtorony állványának tartószerkezete takart el, ám ez a felület is közel áll a teljes befejezéshez. Ezenkívül készen van a teljes tetőzet is.

A beruházás mértéke éves szinten mintegy másfél milliárd forint, ám az előző kormányzat a szerződésben foglalt idei összegnek csak a harmadát kívánta folyósítani. Nagy kérdés, hogy a munkálatokat emiatt tudják-e folytatni, az új kormányzat ugyanis eddig nem jelezte az álláspontját ebben ez ügyben - mondta Mátéffy Balázs.

Arról is beszélt, hogy a belső rekonstrukciós munkálatok jelenleg a templomhoz csatlakozó karzati termekben zajlanak. A továbbiakban pedig a templomhajó belső munkálatai vannak hátra, ez viszont attól függ, hogy a kivitelező Magyar Építő Zrt.-ből és a Reneszánsz Zrt.-ből álló konzorcium megkapja-e rá időben a pénzt.

A templom ólomüveg ablakainak a kiemelése a felújítás keretében most is folyik, a Szentháromság térre néző rózsaablak például most üres, helyét műanyag lappal fedték el.

Mátéffy Balázs utalt arra, hogy a tervek szerint 2012 végére kell befejezni a belső rekonstrukciót, s ennek összhangban kell lennie az építészeti és gépészeti követelményekkel. Ez magában foglalja egyebek mellett a belső fal díszítő festéseinek és figurális freskóinak, valamint az oltárfestményeknek a restaurálását, a Zsolnay-kerámiából álló padlózat cseréjét - kivéve a szentély területén, ahol szeretnék azt megmenteni -, illetve a padok, gyóntatószékek felújítását.

Kitért arra, hogy a vasalt tölgyfaajtók restaurálásán külön munkacsoport dolgozik, ezenkívül a templomban található zászlók felújítását textilrestaurátorok végzik.

Lesznek továbbá belső kőrestaurátori munkálatok, valamint ehhez kapcsolódóan a XIV. század végéről származó, a mai Magyarország területén egyedüliként megmaradt gótikus kapu domborművét is felújítják majd. A restaurálások azonban nem befolyásolják a Mátyás-templom hitéleti és turisztikai működését - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×