eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elkészült az újra megnyíló szárnyvonalak menetrendje

Elkészült a július 4-én újranyíló vasúti szárnyvonalak menetrendje - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára.

A MÁV javaslata alapján idén öt vasútvonalon indul újra a személyszállítás július 4-én, egyelőre a korábbinál kisebb kapacitással. Az ideiglenes menetrend elkészült, a véglegest az illetékesek később az összegyűjtött tapasztalatok alapján készítik majd el - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára.

Völner Pál hozzátette: kikérik az önkormányzatok, az iskolák, üzemek és az utazóközönség véleményét is, az éves menetrend átalakításakor pedig ezeket a visszajelzéseket is igyekeznek felhasználni.

Azokon a vonalakon, ahol a teherközlekedés nem állt le, a személyzet is tovább dolgozott, így a személyszállítás újraindítása nem visz el többet, mint a vonatok üzemanyagköltsége, illetve az azokon dolgozók járandósága - magyarázta az államtitkár.

Völner Pál szerint elfogadhatatlan a korábban alkalmazott költségelszámolás, amely pályahasználati díjjal is terhelte a járatokat. A pályát akkor is fenn kell tartani, ha azon nem járnak a személyszállító vonatok - hangsúlyozta.

A most újranyíló vonalakon nem kell komolyabb helyreállításokat végezni, mivel a bontást elrendelő utasítást a vasutasok nem hajtották végre. Így csak olyan károk merülnek fel, amelyek a működő vonalakon is előfordulnak - fűzte hozzá az államtitkár.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×