eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Lesz tűzijáték augusztus 20-án

A kormány év végéig biztosítja a gázár-kompenzációt - jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő, aki hozzátette: erre 11 milliárd forintos keretet biztosít a kabinet. A kormányszóvivői tájékoztatón Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megerősítette: a pénzügyi konszolidációs döntéseknek köszönhetően Magyarország 2010-ben képes lesz tartani a GDP arányos 3,8 százalékos hiánycélt. Hozzátette: a kormány a növekedés beindításához szükséges kérdésekről is döntött.

A tájékoztatón Nagy Anna elmondta azt is, hogy megrendezi a kormány a tűzijátékot az augusztus 20-i nemzeti ünnepen, de az jóval szerényebb lesz az eddig megszokottaknál.

Nagy Anna emlékeztetett, egy civil kezdeményezés keretében merült fel annak gondolata, hogy az augusztus 20-i tűzijáték költségeit az árvízkárosultak javára fordítsa a kormány. A kabinet az érveket és az ellenérveket mérlegelve hozta meg döntését - közölte a szóvivő.

A kormány elfogadta, hogy évi 500 millió forintos nyereségig, a második félévben tehát 250 millió forintig 10 százalékos társasági adót kelljen fizetni - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a tájékoztatón. Döntött a kormány 10 kisadó megszüntetéséről, hetet még az idén, hármat jövőre szüntetnek meg és elfogadták az adórendszeren kívüli kereset szabályait is. Beruházásoknál a mai 51-gyel szemben 33 engedélyre lesz szükség - mondta.

Ötven literig otthon mindenki készíthet gyümölcspárlatot, ez után jövedéki adót nem kell fizetni - folytatta Matolcsy György, aki hozzátette: hasonló döntést hoztak a Széchenyi kártya kiterjesztéséről: 50 millió forintra emelik a beruházásokra fordított hitelkeretét, amelyhez a kormány 2 százalékos kamattámogatást ad.

Bizottság tárgyal a bankokkal


A kormány szerdai ülésén három tagú tárgyalódelegációnak adott megbízást, hogy a bankadóról a következő napokban megállapodásra jusson a bankszövetséggel: a bankoktól 120 milliárdot, a biztosítóktól 36 milliárdot, a pénzügyi szféra többi vállalkozásától további 30 milliárdot várnak - mondta Matolcsy György.

Matolcsy György, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály államtitkár lesz a delegáció tagja és Matolcsy reményei szerint a napokban megszülethet a megállapodás. Elismerte: az elvonás mértéke brutális, de ez kell a 3,8 százalékos hiány teljesítéséhez.

A bankok mérlegfőösszeg, a biztosítók nettó díjbevétel és a pénzügyi szektor többi szereplője is nettó árbevétel típusú alapon fizeti majd a bankadót - ismertette Matolcsy, aki megismételte: a 200 milliárdos összeg "kőbevésett". A bankoknak céltartalék szabadulhat fel a bajba jutott hitelesek megmentése miatt, ebből fizethetik a bankadó egy részét.

Bejelentette azt is: devizaalapú hitelek mögé a jövőben nem lehet jelzálogjogot bejegyezni. Augusztus 31-ig kidolgozzák a szeptember 31-december 31 között felálló nemzeti eszközkezelő társaság koncepcióját, amely egyéni kérelemre beváltja a devizahitelt forintra, illetve a tulajdonjogot bérleti jogra és megállapítja a bérleti díjat.

Fizetési plafon

A kormány szerdai ülésén döntött arról is, hogy a közszférában a havi kereset nem haladhatja meg a 2 millió forintot, és a költségvetési szektorban 98 százalékos rendkívüli személyi jövedelemadót vezetnek be a 60 napon túli végkielégítésekre - jelentette be Matolycsy György.

Simor András jegybankelnök fizetését illetően azt mondta: a lépésről és annak indokairól tájékoztatni fogják az EKB vezetőjét.

Döntött a kormány a 120 milliárd forintos megtakarítási csomagról is: zárolnak költségvetési fejezeteket, dologi kiadásokat, autó- és eszközbeszerzést.

Új IMF-megállapodás készül


Matolcsy György bejelentette azt is, hogy Magyarország új, készenléti hitelmegállapodásra készül a Nemzetközi Valutaalappal.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az ország nem készül lehívni újabb hitelrészleteket a most érvényben lévő megállapodás alapján még fennmaradó részből, a mostani megállapodás október 3-án jár le.

Megerősítette: az IMF delegációja jövő héten érkezik az országba a soron következő felülvizsgálatra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×