eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Navracsics: Schmitt Pál populáris köztársasági elnök lesz

Elődeihez képest populárisabb köztársasági elnök lesz Schmitt Pál - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, aki szerint az új államfő képes lesz tompítani a pártpolitikai választóvonalakat.

Kedden a parlamentben köztársasági elnökké választották Schmitt Pált. Ennek kapcsán az InfoRádió Aréna című műsorában Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta: több szempontból, például a szerepfelfogásban korszakhatárt jelent ez a választás. Amíg Göncz Árpád a demokrácia szokásainak egy részét honosította meg, addig Mádl Ferenc és Sólyom László jogászként elsősorban az alkotmány őreiként léptek fel.

Hozzájuk képest Schmitt Pál sokkal kevésbé alkalmaz majd jogi megközelítést, inkább populárisabb államfő lesz - fogalmazott a tárcavezető, aki hozzátette: amíg Sólyom László civilként lett elnök, addig Schmitt Pál egyértelműen a Fidesz-KDNP jelöltje, akinek pártpolitikai karrier áll a háta mögött.

Az első próba az lesz, hogy Schmitt Pál mennyire tud majd kilépni ebből a pártpolitikusi háttérből, és tud a nemzet egységének megtestesítőjévé válni - mondta a miniszterelnök-helyettes, aki úgy véli, hogy a változások ellenére a kormány és az államfő közötti viszony karaktere sokat nem fog változni. Eddig sem az ellentét jellemezte a két fél viszonyát, de amikor feszültségek voltak, akkor sem az államfő alakította ki ezt a feszült viszonyt - tette hozzá.

Navracsics Tibor elmondta: több államfőjelöltet is meghallgatott az elnökség és a frakció. Scmitt Pál legnagyobb előnye az volt, hogy fel tudott mutatni politikán kívüli karakterjegyet is, hiszen az olimpikoni múlt, valamint a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban viselt tisztségei kivették őt a pártpolitikai konfliktusokból.

A miniszter bízik abban, hogy Schmitt Pál képes lesz tompítani az éles pártpolitikai választóvonalakat, a külpolitikában pedig kamatoztatni tudja óriási kapcsolati hálóját.

Hangsúlyozta: nem változhat meg a köztársasági elnök alkotmányjogi ellenőrzési funkciója, hiszen ez alkotmányossági kötelezettsége. Ha Schmitt Pál hivatalának szakértői úgy ítélik meg, hogy egy törvény aggályos, akkor az államfő megteszi a megfelelő lépéseket - mondta Navracsics Tibor.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×