eur:
388.55
usd:
362.08
bux:
69106.6
2024. május 9. csütörtök Gergely

Megválasztotta köztársasági elnöknek Schmitt Pált az Országgyűlés - a nap hírei

Június 30-ai hatállyal lemondott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke. Növelné a lakástakarék-pénztári megtakarításokhoz járó állami támogatás maximumát a kormány. A nap legfontosabb hírei.

A rendszerváltozás utáni korszak lezárását, és egy új, az ezeréves alapokon nyugvó, modern és önbizalommal teli Magyarország megszületését sürgette a megválasztott köztársasági elnök. Schmitt Pál, akit 263 szavazattal választott meg államfővé az Országgyűlés, miután letette a hivatali esküt hozzátette: történelmi felelősség az egységes magyar nemzet új alkotmányának megteremtése. A politikus, aki augusztus 6-ától tölti be a tisztséget, hangsúlyozta: őszinte tisztelettel adózik Sólyom László és a korábbi államfők teljesítménye előtt. Úgy fogalmazott: rendkívüli megtiszteltetés, hogy ilyen nagyszerű elődök nyomába léphet.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint nem lesz politikai tisztogatás a minisztériumokban és a közigazgatásban. Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a közintézményekben és a kormányzati munkát segítő egységekben még folyik az átadás- átvétel, de a kormányváltás utáni új struktúra már jelentős mértékben kialakult. A politikus nem zárta ki, hogy takarékossági szempontok miatt - ha valamelyik területen túlfoglalkoztatást tapasztalnak - csökkentik a közigazgatásban dolgozók létszámát.

Június 30-ai hatállyal lemondott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke. Farkas Ádám közleményében hangsúlyozza: munkája elismerésének tekinti, hogy a parlament nagy többséggel elfogadta a felügyelet elmúlt évi jelentését, de úgy látja: a szervezet élén olyan szakemberre van szükség, aki élvezi a mindenkori kormány bizalmát. Sajtóértesülések szerint a távozó vezető utódja várhatóan a korábbi elnök, Szász Károly lesz.

Ellenszavazat nélkül támogatta Hatala József országos rendőrfőkapitányi kinevezését a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága. A szakember meghallgatásán hangsúlyozta: munkáját a törvények szellemében kívánja végezni, és legfőbb feladatának a rendőrség szolgálati rendjének és fegyelmének erősítését nevezte. Bencze József jelenlegi országos rendőrfőkapitány leváltását hivatalosan egyelőre nem jelentették be. A Belügyminisztériumban csak annyit közöltek, hogy a jövő héten állománygyűlésen mutatják be az új rendőrfőkapitányt.

Átfogó vizsgálatot kezdeményezett a belügyminiszternél az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődje által 2006 óta végzett műveleti munkák szakszerűségéről és eredményességéről. Demeter Ervin, a testület fideszes alelnöke azt mondta: elsősorban a titkos információgyűjtés gyakorlatát és szabályozottságát kívánják vizsgálni.

Két év alatt a jelenlegi 72 ezer forintról 100 ezer forint fölé emelné a lakástakarék-pénztári megtakarításokhoz járó állami támogatás maximumát a kormány. Bencsik János otthonteremtési és energetikai államtitkár az origo.hu-nak elmondta: emellett még az idén 15 százalékról 75 százalékra növelnék a pénztári tőke kihelyezhető mértékét.

Az önkormányzati közpénzek törvényes és szabályszerű elköltése mellett a felhasználás hatékonyságának és gazdaságosságának vizsgálatát is fontosnak nevezte az Állami Számvevőszék tegnap megválasztott alelnöke. Warvasovszky Tihamér azt mondta: az ÁSZ-nak nem csak ellenőriznie, hanem segítenie is kell javaslataival az önkormányzatok munkáját.

Felmentését kérte a Nemzeti Kulturális Alap elnöke. Harsányi László elmondta, hogy a múlt héten levélben fordult a kulturális alapot felügyelő nemzeti erőforrás miniszterhez, Réthelyi Miklóshoz, hogy közös megegyezéssel bontsa fel szerződését. A szakember indoklásként azt mondta: nem tudja elfogadni a kormány múlt heti döntését, amely szerint a magyar kulturális szféra fő finanszírozójának számító Nemzeti Kulturális Alap idei költségvetéséből 2 milliárd forintot zárolnak.

Július 23-a és augusztus 1-je között rendezik a jubileumi, 20. Művészetek Völgye programsorozatot hét Balaton-felvidéki településen. Márta István fesztiváligazgató az InfoRádióban elmondta: az 1.200 program között mások mellett Ütősvölgy, Palya-udvar, színházi sátor és a Néprajzi Múzeum rendezvényei várják a látogatókat.

Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Ezért emelkednek a piacok: ám a jókedv nem lehet felhőtlen

Ezért emelkednek a piacok: ám a jókedv nem lehet felhőtlen

Az áprilisi esés után visszatért a jókedv a piacokra, múlt hét óta ismét emelkedést látunk. A piaci fordulatot ezúttal is az amerikai makrogazdasági helyzetre vonatkozó várakozások váltották ki, újabb hiedelem van kialakulóban a piacokon. Épp ezért ahogy eddig, úgy most is érdemes óvatosnak lenni: egy várakozásoktól eltérő fontos adat nagyon gyors és jelentős változást hozhat, és bár kezd körvonalazódni a nagykép, a makrogazdasági kilátások továbbra is vegyesek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×