eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kulcsár-ügy: Fél év múlva kezdődhet újra az elsőfokú büntetőper

A leghamarabb fél év múlva kezdődhet újra a Kulcsár-ügy elsőfokú büntetőpere a Fővárosi Bíróságon (FB), de ha az ügyészség módosítja a vádat, akkor az újabb kiadatási eljárás, illetve szakértői vélemények miatt akár egy évet is késhet a per megkezdése - tudatta Frech Ágnes, az FB kollégiumvezetője.

A másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla május 27-én megalapozatlanság és súlyos eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az FB két évvel ezelőtti elsőfokú ítéletét és új eljárásra utasított a 2003-ban kipattant brókerbotrány ügyében, amelyben 1998 és 2003 közötti cselekmények miatt emelt vádat az ügyészség Kulcsár Attila és társai ellen.

Frech Ágnes, az FB kollégiumvezetője közölte: az ítélőtábla határozata június 11-én érkezett meg. Az eljáró tanács elnöke úgy döntött, hogy öttagú tanácsban tárgyalja az ügyet.

"Az eljáró bírói tanács tervei szerint 2010. november végén illetve december elején kezdi a megismételt eljárás lefolytatását, amennyiben az ügyészség nem módosítja az alapügyben képviselt vádat" - tartalmazza a közlemény, amely kitér arra is, hogy ha az ügyészség az alapvádat Kulcsár vonatkozásában sikkasztásról csalásra módosítja, akkor újabb szakértői véleményt kell beszerezni, ami előreláthatólag további 8-10 hónapot vehet igénybe.

Az FB kollégiumvezetője felhívta a figyelmet arra: vádmódosítás esetén a megismételt eljárást lefolytató elsőfokú bírói tanács majd csak ennek az újabb szakértői véleménynek a birtokában kerül abba a helyzetbe, hogy Kulcsár kiadatási eljárását - immár csalás miatt az osztrák hatóságoknál - megindítsa, továbbá az összesen 18 vádlottas ügy bizonyítási eljárását megtervezze és lefolytassa. A szakértői vélemény beszerzése előtt tehát az elsőfokú bíróságnak nincs is lehetősége az ügy érdemi tárgyalásának megkezdésére.

Frech Ágnes emlékeztetett arra, hogy az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyező májusi határozatában az ítélőtábla kimondta: a megismételt elsőfokú eljárás során elsőként azt kell tisztázni, mi a vád tárgya, azaz egyáltalán mely vádlotti magatartások milyen büntetőjogi minősítést vonhatnak maguk után az ügyészség szerint.

Az ítélőtábla rámutatott arra is, hogy az alapvád és a minősítés esetleges megváltoztatása Kulcsár esetében újabb kiadatási eljárást tehet szükségessé, továbbá tekintettel arra, hogy az eddigi szakértői bizonyítás a sikkasztás tekintetében folyt, az alapvád megváltozása alapvetően új helyzetet teremt.

A tábla szerint egyébként a hibák kiküszöbölésével az elsőfokú eljárás az eredeti vád és a már rendelkezésre álló bizonyítékok alapján lefolytatható.

A Kulcsár-ügyben javarészt a 2003 nyarán Ausztriában kézre kerített elsőrendű vádlott ügyészségen tett, magát és társait terhelő vallomásai alapján emelt vádat a Fővárosi Főügyészség 2005-ben.

A vád lényege szerint Kulcsár a Kereskedelmi és Hitelbank brókercégének, a K and H Equitiesnek a munkatársaként jogosulatlanul forgatta állami és magánbefektetők pénzét. A megvádolt állami cégvezetők, illetve magánbefektetők az eljárás során mindvégig tagadták bűnösségüket, csakúgy, mint a K and H bank megvádolt egykori vezetője, Rejtő E. Tibor.

Az összesen 24 vádlott ügyében a Fővárosi Bíróság 2008-ban hirdetett elsőfokú ítéletet, melyben Kulcsárt 8 évre és 230 millió forint vagyonelkobzásra, továbbá néhány társát is többéves letöltendő szabadságvesztésre és sok tízmilliós vagyonelkobzásra ítélte. Ezen túlmenően Kulcsárt előzetes letartóztatásba helyezte.

A fellebbezések folytán 18 vádlott ügyében másodfokon folytatódó büntetőperben a vádlottak többsége továbbra is ártatlanságát hangoztatta, de jogerős ítélet meghozatalát, az ügy lezárását kérte a táblától.

Kulcsár többéves hallgatás után a másodfokú tárgyalásokon érdemi nyilatkozatot tett, melyben azt állította, az ügy nagyrészt még mindig nincs felderítve, de azt ígérte, hogy ebben segít a hatóságoknak, továbbá azt hangoztatta: bár nem ártatlan, de nem követett el olyan súlyos bűncselekményeket, melyek miatt első fokon elítélték.

Az ítélőtábla május 27-én, az új eljárás elrendelésekor Kulcsár Attilát kiengedte az előzetes letartóztatásból.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×