eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Devizahitelesből bankrabló - lapszemle

A fegyveres rablások elkövetői között egyre több a kilátástalan helyzetbe került devizahiteles - tudta meg rendőrségi forrásokból a Népszabadság.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói szerint az utóbbi két évben több fegyveres rablás elkövetőjéről derült ki: helyzetüket kilátástalannak ítélő első bűntényesek, akik egészen addig törvénytisztelő életet éltek. A jelenség korántsem új keletű, csak míg korábban az állásukat elveszített vagy uzsorásoknak tartozó elkövetők próbáltak fegyverrel pénzhez jutni, újabban a devizahitetelek adósaiból lesznek tettesek. És egyre többen vannak.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Magyarországon a 2009-ben záróvizsgázó egyetemi és főiskolai hallgatók 25 százaléka nem vehette át az oklevelét a nyelvvizsga hiánya miatt, az idén hasonló arány várható. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete ezért azt kéri, hogy a záróvizsgát teljesítő hallgatók kapjanak egy diplomával egyenértékű igazolást arról, hogy elvégezték az egyetemet és rendelkeznek a szükséges szakképzettséggel.

Az Index.hu beszámolója szerint a tengeri teknősök öt fajtáját fenyegeti a 70. napja tartó olajszivárgás, közülük négy veszélyeztetett. Sok teknősön nem látszik nyersolaj okozta károsodás, a bajok belsőleg jelentkeznek: a hüllők lenyelik, belélegzik a szennyezést. Főleg az olajat magába szívó hínár veszélyes, amelyből szívesen táplálkoznak.

Riasztó képet festenek az eurózóna és a világgazdaság egészének kilátásairól az Economist Intelligence Unit (EIU) minap közzétett felmérésének eredményei - írja a Világgazdaság. A megkérdezett cég- és bankvezetők fele véli úgy, hogy 2013-ig egy vagy akár több tagállam is kénytelen lesz elhagyni az euróövezetet. Sőt, sokuk szerint az sem kizárt, hogy teljesen szétesik az eurózóna a következő három évben. A válaszadók szerint az európai, de a világgazdasági feltételek is annyira rosszak most, hogy egy újabb globális válság esetén a fejlett országok már aligha rendelkeznének megfelelő fiskális "tűzerővel" gazdaságuk újraindításához.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a külföldi bankkártya-használat csúcsra jár nyáron: a bankok kimutatásai szerint 5-26 százalékkal is magasabb lehet egy-egy nyári hónapban a magyar plasztikokkal külföldön elköltött összeg. A külföldre utazó magyarok egyre tudatosabban használják a kártyájukat: sokkal kevesebb a készpénzfelvétel, miközben a bankkártyás fizetések átlagos összege külföldön akár másfél-kétszerese is lehet az itthoni átlagos vásárlási összegeknek.

A Pénzcentrum.hu összeállításából kiderül: a hétvégén beindultak a nyár eleji leárazások. A plázákban és a bevásárló utcákban gyakorlatilag minden bolt kirakatában ott díszeleg a hatalmas "SALE" felirat, a leleményes és gyors vásárlók akár 50-60 százalékos kedvezményt is kaphatnak. Az internetes portál úgy tudja: jövő héten tovább csökkenhetnek az árak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×