eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Domokos László az Állami Számvevőszék új elnöke

Megválasztotta Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökévé hétfőn a parlament. Az ÁSZ alelnöke Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvárnak az MSZP, az SZDSZ és a Fehérvári Polgárok Egyesülete támogatásával megválasztott polgármestere lett. Domokos László független munkát és átfogó fővárosi önkormányzati vizsgálatot ígért. Az ellenzék aggodalmának adott hangot az új elnök megválasztása kapcsán.

266 igen és 88 nem szavazat mellett, titkos szavazáson Domokos László, volt fideszes képviselőt választotta az Országgyűlés az Állami Számvevőszék elnökének, a hivatal alelnökének pedig - 258 igen és 95 nem mellett - Warvasovszky Tihamért, Székesfehérvár MSZP-s és SZDSZ-es támogatással megválasztott polgármesterét választották a képviselők. Domokos László és Warvasovszky Tihamér mandátuma 12 évre szól a számvevőszék élén.

Domokos László a szavazást követő sajtótájékoztatón a következő időszak legfontosabb feladatainak az Állami Számvevőszék jelentéseinek közérthetővé tételét, a közvagyonnal való gazdálkodás egyértelmű fenntarthatóságának biztosítását, valamint célszerűségi vizsgálatok lefolytatását tartotta.

Kiemelte azt is: Budapest esetében rendkívül fontos, hogy 20 év után átfogó vizsgálat kezdődjön, a fővárosi önkormányzatot ugyanis egyben és átfogóan nem vizsgálták az elmúlt időszakban.

Domokos László arra a kérdésre, hogy pártatlanul végzi-e majd munkáját, azt válaszolta: számára a törvény betűje az első. Fideszes párttagságáról és képviselőségéről egyébként július 4-ével lemond. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi példák is egyértelművé teszik: ez Európában nem rendkívüli dolog, majd független, szakszerű és gondos munkát ígért.

Warvasovszky Tihamér szintén az önkormányzati területen, ezen belül is a célszerűség és a hatékonyság vizsgálatában látta a következő időszak legfontosabb feladatait, valamint az átfogó, nagy vizsgálatokban.

A Lehet Más a Politika bojkottálta a szavazást, képviselői érvénytelen szavazatot adtak le. Schiffer András frakcióvezető a megválasztott számvevőszéki elnök politikai függetlenségével kapcsolatos aggályainak adott hangot.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke szintén kevés esélyt látott arra, hogy az új elnök és alelnök objektíven tudja majd ellátni feladatát.

A szocialisták ugyancsak sajnálattal vették tudomásul az eredményt, Mesterházy Attila szerint a Fidesz pártkatonát ültetett az Állami Számvevőszék élére.

Szerző: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×