eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Milyen feltételekkel főzhetünk otthon pálinkát?

Egyelőre nem tudni, milyen feltételekkel lehet majd otthon pálinkát főzni, de támpontot adhatnak a többi uniós ország vonatkozó jogszabályai. A Pálinka Nemzeti Tanács viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad a pálinkát a többi gyümölcspárlattal egy kalap alá venni.

Még nincsenek konkrét elképzelések arról, hogy Magyarországon milyen feltételekkel lehet majd otthon is pálinkát főzni. Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke elmondta, hogy bizonyos uniós szabályoknak meg kell felelni, ezért érdemes megnézni, hogy tagszomszédjainknál milyen előírások vannak.

"Általában az a szabály, hogy csak gazda főzhet pálinkát, sőt, Ausztriában például az illetőnek rendelkeznie kell gyümölcstermő területtel is. Néhány országban megengedik, hogy a gazda ne csak a saját termésű gyümölcsét főzze le, hanem vásárolhat is hozzá" - hangsúlyozta Font Sándor.

Prekop Erzsébet, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke szerint kollégáival komolyan aggódnak amiatt, hogy a liberalizációval csökkenhet az italnak az utóbbi években kiharcolt presztízse.

Hozzátette, a szabályozás kialakításában nem a környező országok példáját kellene követni, mert a pálinka eredetvédett termék, hasonlóan a whiskyhez, a grappához, vagy a konyakhoz.

Prekop Erzsébet hozzátette, a Pálinka Nemzeti Tanács fontosnak tartja, hogy továbbra is csak a 100 százalék gyümölcsből készült párlatot lehessen pálinkának hívni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×