eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Medián: Sólyom László a legnépszerűbb politikus

A Medián legfrissebb felmérése szerint továbbra is töretlen Sólyom László köztársasági elnök népszerűsége, és a Fidesz sem veszített támogatottságából - mondta az InfoRádiónak a Medián ügyvezető igazgatója.

Nem csökkent a Fidesz támogatottsága, a június elején készült felmérés szerint minden második válaszadó a kormánypártra adta volna a voksát - mondta az InfoRádiónak a Medián ügyvezető igazgatója. Hann Endre hozzátette: az MSZP a szavazatok tíz, a Jobbik nyolc, a Lehet Más a Politika pedig három százalékára számíthatott volna.

A kutatás szerint a szavazói aktivitása visszaesett a választások előtti hetekben mért szintre; ezúttal a válaszadók 54 százaléka mondta, hogy egy közeljövőben tartandó választáson biztosan elmenne szavazni. A részvételi szándék gyengülése minden választói csoportban megfigyelhető, de a Jobbik táborában kimondottan nagymértékű (18 százalékpontos), míg a Fidesz szavazói körében a legkisebb arányú (hét százalékpontos).

Sólyom rekordot döntött

A politikusok népszerűségét is vizsgálta a Medián. A felmérés szerint a huszonöt legismertebb vezető politikus listája élén - a miniszterelnököt is megelőzve - Sólyom László áll 64 százalékos, rekordnak számító támogatottsággal. Az államfő legnagyobb részben éppen a Fidesz szavazóinak köszönheti népszerűségét, 80 százalékuk szívesen látná őt fontos politikai szerepben - magyarázta Hann Endre.

A legutóbbi felmérés óta jelentősen nőtt azok aránya, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok: 2006 tavasza óta először fordul elő, hogy többen vannak a derűsen vélekedők, mint a pesszimisták.

A Medián ügyvezető igazgatója megjegyezte: nem valószínű, hogy a közeljövőben komoly politikai fordulat következik be, hiszen az ellenzéki pártok rendkívül gyengének tűnnek.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×