eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Javítaná a bírói munka minőségét az OIT

Másfél milliárd forintjába kerülne a kormánynak, ha valóban a bíróságok hatáskörébe utalná a vagyon elleni szabálysértések vizsgálatát - mondta az InfoRádió kérdésére az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke azon a tájékoztatón, amelyen a testület bemutatta a bírói szervezet reformkoncepcióját.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elfogadta a bírói szervezet reformkoncepcióját. A testület a bírói munka minőségére, a minél rövidebb eljárásokra és a szervezeti struktúra átalakítására tett javaslatot.

A tanács elnöke azt mondta: csökkenteni kell a Pesti Központi Kerületi Bíróság illetékességi területét, budai és pesti szervezetre kell bontani a Fővárosi Bíróságot, és több jogkört el kell vonni a tanácstól.

Baka András hozzátette, hogy a minél gyorsabb eljárások érdekében több eljárási törvényt módosítani kell, és csökkenteni kell az adminisztrációs terhet, a minőségbiztosítás jegyében pedig egységesítené a bírósági fogalmazók versenyvizsgáját, és folyamatosan tovább kell képezni a bírókat és a bírósági titkárokat. Baka András azt mondta, a bírói szervezet 2,8 milliárd forintos hiánnyal működik, és túlterhelt.

"Az ítélőtáblák beváltották a helyüket a magyar jogrendszerben, talán a magyar bírósági szervezetnek megbecsült egységeivé váltak, de a Legfelsőbb Bíróság ügyhátraléka nem csökkent. Ez a felülvizsgálati kérelmek óriási száma miatt van így" - fogalmazott.

Az sem könnyíti a bíróságok munkáját, hogy a világtendenciának megfelelően 10 év alatt egymillióról 1 600 000-re nőtt a bíróságok teljes ügyforgalma. Ettől függetlenül a kormány most azt tervezi, hogy a települési jegyzők helyett ezen túl a bírósági titkárok ítélkezzenek az alacsonyértékű vagyonelleni szabálysértések esetében.

"Ha átteszik bírósági kompetenciába ezt az ügyet, annak a költsége 1,4 milliárd forint. A számítások szerint akkor tudja ezt a többletmunkát a bírói szervezet ellátni, ha 200 bírósági titkárt, 75 tisztviselőt és 25 leírót fogalmazunk" - hangsúlyozta.

Baka András szerint meg kell fontolni, hogy érdemes-e így az egyébként is túlterhelt bírói szervezetet még évente 80-100 ezer szabálysértési üggyel is terhelni. A Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács várja a kormány elképzeléseit a bírói szervezet reformjáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×