eur:
389.48
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Több milliárdos kár Mezőhegyesen a vihar miatt

A Mezőhegyes környéki mezőgazdasági termelőket 3,5-4 milliárd, míg a települést több száz millió forintos kár érte - közölte a Békés megyei város polgármestere.

Csanádi István (független) elmondta: az első, nem végleges becslések szerint a Ménesbirtok Zrt.-t, valamint a többi mezőgazdasági vállalkozást 3,5-4 milliárd forintra becsülhető kár érte a pénteki vihar miatt, míg az épületekben több százmillió forint kár keletkezett.

A város ingatlanjainak majdnem a felét, a 2.899-ből 1.368-at érte kisebb-nagyobb kár.

A sérült ingatlanok 25 százalékában jelentős a sérülés, például beszakadt a tető, vagy kidőlt a kémény, míg a fennmaradó épületekben elsősorban a nyílászárók üvegei törtek ki, vagy a tetőcserép, esetleg a homlokzatok vakolata sérült meg a jégverés miatt.

Szavai szerint jelentős kár keletkezett a gépjárművekben is, hiszen számtalan autó szélvédője tört be, vagy sérült meg a karosszéria.

Az önkormányzatnak mind a 12 ingatlanja kárt szenvedett. A polgármester a kormánytól vár segítséget, mert, mint mondta, a város eleve 210 millió forintos forráshiánnyal kénytelen szembe nézni ebben az évben.

A sérült ingatlanok közül 923 rendelkezik biztosítással. Tulajdonosaik számára a polgármesteri hivatalban ügyfélszolgálati irodát nyitottak, hogy könnyebben tudjanak tárgyalni a biztosító társaságokkal.

Csanádi István bízik abban, hogy azok a tulajdonosok is, akik nem biztosították lakóházukat, kaphatnak kormányzati segítséget.

A város első embere az épületkárokat több száz millió forintra becsülte, ám azt jelezte, hogy várhatóan hétfő estére, vagy kedd reggelre készül el a végleges kárfelmérés.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×