eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szombaton lép életbe lép a nyári vasúti menetrend

Elsősorban a Balaton térségét érinti a MÁV nyári menetrendje, amely június 19-én lép életbe és augusztus 29-ig érvényes.

A MÁV-START Zrt. közleményt adott ki a nyári menetrendről.

Balaton, északi part

Az északi partra kétóránként indulnak közvetlen gyorsvonatok a Déli pályaudvarról 6:16. és 18:16. között. A tavalyi évhez képest változás, hogy a hét pár gyorsvonatból idén három pár Balatonfüred és Tapolca között minden állomáson és megállóhelyen megáll. Ezzel egyidejűleg a Székesfehérvárról kétóránként induló személyvonatok közül három pár csak Balatonfüredig közlekedik.

A Tapolcáról 18:45-kor induló székesfehérvári személyvonat vasárnaponként tovább közlekedik Budapest-Déli pályaudvarra.

A gyorsvonatok mellett naponta két pár személyvonat indul a Déli pályaudvarról 6:51-kor és 14:56-kor Tapolcára, amelyek közül egy vonatpár meghosszabbított útvonalon, Budapest - Tapolca - Szombathely útvonalon közlekedik.

A nyári időszakban naponta közvetlen gyorsvonat közlekedik Szombathelyről Tapolcán át Keszthelyre, ahol csatlakozás biztosított a déli part felé, a délutáni órákban pedig vissza.

A keleti országrészből a Záhony - Debrecen - Szolnok - Budapest útvonalon gyorsvonat közlekedik Tapolcára, amely Székesfehérvártól minden állomáson és megállóhelyen megáll. Tapolcáról a vonat a korábbi évekhez képest korábban, 11:38-kor indul vissza, Balatonfüredig minden állomáson és megállóhelyen megállva közlekedik.

Tapolca és Keszthely között új személyvonatok közlekednek a délelőtti órákban, csatlakozva az északi és a déli part vonataihoz a végállomásokon.

A késő esti órákban új személyvonat közlekedik Tapolcáról Keszthelyre, csatlakozást biztosítva Balatonfüred irányából, Keszthelyen pedig hétvégenként átszállási lehetőséggel Siófok-Budapest felé.

Vonatpótló buszok

Az elmúlt hetek rendkívüli esőzései jelentős kárt okoztak Csajág és Balatonkenese között a Budapest - Székesfehérvár - Tapolca vasútvonalon. Az érintett szakaszon június 17-től előreláthatólag egy hétig a vasúti forgalom szünetel, ezért az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják.

Ezen időszak alatt a fenti szakaszon a csoportos utazásokat, kerekesszékes utazásokat és kerékpárszállítást átmenetileg nem vagy csak korlátozott számban tudja biztosítani a személyszállító vasúttársaság. Balaton, déli part

Június 19-től a Balaton déli partján InterCity kocsikkal kiegészítve közlekedik a távolsági járatok nagy része. Az utazás ezekben a kocsikban 360 Ft-os, kedvezményes pót- és helyjegy megváltása mellett lehetséges.

A Budapest - Székesfehérvár - Nagykanizsa vasútvonalon a decembertől kétórás ütemben közlekedő nagykanizsai/keszthelyi gyorsvonatok mellett naponta több közvetlen sebesvonat közlekedik a Déli pályaudvarról, amelyek a tóparton minden megállóhelyen is megállnak.

A Déli pályaudvarról 5.41-kor Balatonszentgyörgyre, 7:41-kor Nagykanizsára, délután 13:41-kor Balatonszentgyörgyre, 16:31-kor Keszthelyre, emellett hétvégenként 8:41-kor Fonyódra közlekedik sebesvonat. A vonatok a délutáni órákban Budapest felé körülbelül kétóránként közlekednek. Vasárnap este mentesítő vonat közlekedik Fonyódról Budapestre 17:48-kor, amely 20:50-kor érkezik a Déli pályaudvarra.

Közvetlen vonat közlekedik naponta Miskolc-Tiszai pályaudvarról és Záhony állomásról Debrecenen át Keszthelyre, Sátoraljaújhelyről naponta Balatonszentgyörgyre (hétvégenként Keszthelyig meghosszabbítva).

Új nemzetközi gyorsvonat közlekedik Varsóvia néven, Kassa - Miskolc -Budapest útvonalon át Keszthelyig.

Új gyorsvonatpár közlekedik az esti órákban Budapest és Keszthely között a Déli pályaudvarról 20:41-kor, Keszthelyről 20:00-kor indulva. A korábbi évek mintájára egy esti/hajnali vonatpár Budapestről Siófok helyett Fonyódig közlekedik.

Pécsről a Fonyód-Tapolcán át Celldömölkre közlekedő sebesvonat naponta közvetlen kocsikat továbbít Fonyódon át Siófokra és vissza.

Nagykanizsáról a reggeli órákban naponta közlekedik személyvonat Balatonszentgyörgyre, ott csatlakozást biztosítva Fonyód irányába, a délutáni órákban pedig vissza.

A "bagolyvonatok" a korábbi évekhez hasonlóan hétvégenként ismételten közlekednek, ezúttal egy pár vonat Budapest és Keszthely, míg további egy pár Budapest és Fonyód között. A Déli pályaudvarról június végéig péntek és szombat esténként, júliustól már csütörtök, péntek és szombat esténként 22:31-kor indul a "bagolyvonat" Fonyódra. Vissza Fonyódról júniusban szombat és vasárnap, júliustól pedig már péntek, szombat és vasárnap hajnalban 2:03-kor indul a vonat, a Déli pályaudvarra 5:20-kor megérkezve. A Budapest és Keszthely között közlekedő vonatpár csütörtök, péntek és szombat esténként a Déli pályaudvarról 23:36-kor indul, és 3:35-kor érkezik Keszthelyre. Ellenkező irányba a "bagolyvonat" Keszthelyről a fenti napokon 23:10-kor indul, és 3:15-kor érkezik a Déli pályaudvarra.

A fenti vonatok közül már június 18-án, pénteken közlekedik a Kassáról érkező nemzetközi gyorsvonat, valamint az esti vonatpárok, beleértve a "bagolyvonatokat" is.

Velencei-tó

A Budapest - Székesfehérvár vasútvonalon a nyári menetrend teljes időtartama alatt vágányzári menetrend lesz érvényben a Kápolnásnyék - Gárdony állomásközben folytatott építési munkálatok miatt, amely során a velencei megállóhelyek épületei újulnak meg. Ennek következtében a Budapest - Tapolca között közlekedő gyorsvonatok közül 12 vonat kerülő útirányon át közlekedik, és nem érinti Gárdony állomását az előzetesen meghirdetettekkel ellentétben. Az elővárosi személyvonatok menetrendjében kismértékű módosítások várhatók, elsősorban Kápolnásnyék - Gárdony - Székesfehérvár állomások között.

A 2010-es év egyik újdonsága, hogy péntek, szombat és vasárnap hajnalban a meghosszabbított útvonalú Keszthely - Budapest "bagolyvonat" a Velencei-tó partján is megáll, így az itt nyaralók is igénybe tudják venni a vonatot, amely Székesfehérvárról 1:51-kor indul és 3:15-re érkezik a Déli pályaudvarra.

A nyári menetrend bevezetéséről szóló változásokról bővebb információ a www.mav-start.hu oldalon található, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat helyi tarifával hívható 06 (40) 49 49 49-es telefonszámán is érdeklődhetnek az utasok.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×