eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Megszűnt a rendkívüli árvízvédelmi készültség a Tiszán és a Zagyván

Megszűnt a rendkívüli árvízvédelmi készültség a Tiszán és a Zagyván, a Tisza árhulláma jelenleg Tiszaug és Csongrád térségében tetőzik - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezető-helyettese pénteki szolnoki sajtótájékoztatóján.

A rendkívüli készültséget a Zagyva mindkét partján, az Újszász és Jászberény közötti szakaszon elsőfokúra, míg a Tisza-tó körül Poroszló, Kisköre és Tiszafüred között, illetve a Tisza jobb és bal partján Kisköre és Szórópuszta, valamint Pusztataskony és Fegyvernek között harmadfokúra mérsékelték - tette hozzá Békési István.

Tájékoztatása szerint a Tisza árhulláma jelenleg Tiszaug és Csongrád térségében tetőzik, Szolnoknál lassú apadásnál a vízmércén 941 centiméteres értéket rögzítettek. A Hármas-Körös végig árad, a napi áradási ütem 5-7 centiméter között mozog.

A Kötikövizig harmadfokú készültséget 443, másodfokút 82 kilométeren tart fenn 630 kilométer hosszú védvonalán.

Az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában összesen 1988 ember vett részt, munkájukra a hosszan tartó magas vízállás következtében jelentkező árvízi jelenségek megakadályozása volt jellemző. Szolnok környékén a milléri szivattyútelep közelében jelentkező buzgár miatt ellennyomó medencét építenek. A csurgásokat folyamatosan figyelik és a vizet a területről elvezetik.

A tiszaroffi tározó területéről a Tiszagyendai Vadásztársaság vadőrei a vízi rendőrök közreműködésével és motorcsónakjával folyamatosan mentik a vadakat, elsősorban őzeket. Megkezdődött a tiszaroffi tározó területén a töltéshez sodródott szalmabálák eltávolítása is.

Az illetékes halászati szövetkezet információja szerint a Hortobágy-Berettyóban történt tömeges halpusztulás során 10 mázsa haltetemet halásztak le. A Kötikövizig a Hortobágy-Berettyó és Hármas-Körös vízrendszerébe 5 csatornán keresztül másodpercenként 15 köbméter hígítóvizet juttat, ami várhatóan javítja a sok szerves anyagot tartalmazó, erősen szennyezett víz oxigéntartalmát.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×