eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Visszatér a Himalájára Erőss Zsolt

Ismét a Himalájába készül Erőss Zsolt, akinek jobb lábát térdtől lefelé amputálni kellett januárban egy magas-tátrai lavinabalesetet követően. A hegymászó az InfoRádiónak elmondta, a Nepál és Tibet határán lévő 8201 méter magas Cho Oyu csúcsot augusztusban akarja meghódítani.

"A Cho Oyu a Himalája könnyebben megmászható nyolcezres csúcsai közé tartozik, a társaim el is nevezték a túrát rehab expedíciónak. Persze így is a legmagasabb csúcsok közé tartozik, ezért óriási kihívást jelent a meghódítása, főleg az én állapotomban" - mondta Erőss Zsolt. A hegymászó januári balesete és jobb lábának amputálása ellenére nemrég ausztriai túrán vett részt. "Féltem attól, hogy fájdalmam lesz, hogy nem fogja bírni a testem a mászást. De szerencsére jól tudtam teljesíteni, ez is azt mutatja, hogy a rehabilitációm jó ütemben halad" - mondta.

Erőss Zsolt az InfoRádió kérdésére azt válaszolta, ő maga is korainak tartja egy nyolcezer méter magas csúcs megmászását, de mentális tűrőképessége és fizikuma lehetővé teszi, hogy gyorsan visszatérjen a hegymászáshoz. "Mindenképpen jót tesz majd nekem a Cho Oyu meghódítása, a lelkemnek különösképpen. Ha sikeres vagyok egy ilyen magas hegyen, akkor végképp úgy érezhetem, hogy nem vesztettem olyan sokat" - tette hozzá.

A Mount Everest első magyar meghódítója úgy tervezi, a nyár folyamán még egyszer visszatér majd Ausztriába, a himalájai indulás előtt pedig egy egyhetes erdélyi túrán is részt vesz majd.

A világon tizennégy 8000 ezer méternél magasabb hegycsúcs van, Erőss Zsolt ezek közül eddig nyolcat mászott meg, a 8201 méteres Cho Oyu lenne a kilencedik. Elmondása szerint idén lépte át a húszat azok száma, akik mind a tizennégy csúcsot meghódították. Mint mondta, ebbe a "klubba" szeretne ő is idővel belépni. "Ha idén sikerül a Cho Oyu, akkor jövőre folytatódhat a nyolcezresek meghódítása" - tette hozzá.

Erőss Zsolt 2010. január 2-án szenvedett balesetet a Magas-Tátrában. Két társát biztosította, amikor egy hóerkély leszakadása miatt megcsúsztak. Telefonon értesítették a hegyi mentőket, akik a rossz időjárás miatt nem tudtak helikopterrel értük menni, ezért egy 45 fős gyalogos csapatot küldtek a mentésre.

A hegymászó jobb lábát a nyílt, darabos törés várható szövődményei miatt és a korai rehabilitáció lehetősége érdekében - saját döntése alapján - január 10-én térdtől lefelé amputálták.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×