eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Uniós korlátai lesznek az otthoni pálinkafőzésnek - lapszemle

A házi pálinkafőzés a jövőben a miniszterelnök múlt heti bejelentése ellenére sem lesz teljesen szabad - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, hogy az APEH több mint egymilliárd forint járulékot szedett volna be 2008 végén a Malévtól.

A Népszabadság azt írja, hogy a házi pálinkafőzés a jövőben a miniszterelnök múlt heti bejelentése ellenére sem lesz teljesen szabad. A lap úgy tudja, hogy a házi lepárlókat várhatóan előzetesen egyeztetni kell majd, használatukhoz igazolni kell a megfelelő szakértelmet, és az előállításról nyilvántartást is kell vezetni, megszűnik viszont a bérfőzési adó. Mivel a szesz az Európai Unióban a legszigorúbban szabályozott jövedéki termékek közé tartozik, a házi pálinkalepárlás teljes liberalizációja elképzelhetetlen.

Szintén a Népszabadság ír arról, hogy Orbán Viktor, valamint a Fidesz több vezetője már a választások előtt jelezte: a párt kormányon "nemzetstratégiai ágazattá emeli a sportot. Bánki Erik és három képviselőtársa a sportfinanszírozás átalakítását szolgáló törvényjavaslatot nyújtott be hétfőn. A lap azt írja, a javaslat a háttérbe szorítja az egészségmegőrzést célzó sportot, valamint a tömeg- és szabadidősport támogatását, az úgynevezett látványcsapatsportágak támogatói számára viszont jó néhány kedvezményt ígér. A kiemelt öt szakág a futball, a kézilabda, a kosárlabda, a jégkorong és a vízilabda.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az adóhivatal több mint egymilliárd forint járulékot szedett volna be 2008 végén a Malévtól, ám Szikora János, az APEH elnöke levelével akadályozta meg a végrehajtást. A lapnak nyilatkozó szakértő azt mondta, a végrehajtást csak megfelelő indokkal lehet felfüggeszteni. Az nem fordulhat elő, hogy valaki haveri alapon odaszól és megakasztja az eljárást.

A Magyar Nemzet továbbá azt írja, a Szegedi Tudományegyetem szenátusa hétfőn ismét megkísérel rektort választani; a márciusi forduló ugyanis sikertelen volt. A vezetői tisztségért harmadjára is ringbe száll a Magyar Bálinttal jó viszonyban lévő jelenlegi rektor, Szabó Gábor. Megválasztásához szüksége lehet a hallgatók támogatására is, de a diákok érdekképviseletét már korábban magára haragította. Szabó hadilábon áll a nyilvánossággal is, egy jogerős bírósági ítélet ellenére sem túl közlékeny ha saját fizetéséről van szó, mint ahogyan a külsős kommunikációs szerződések kapcsán sem adott választ a Magyar Nemzetnek.

Az Index arról ír, hogy hat új, Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel az európai űrhivatal szondája, ezzel 15-re növelve az eddig általa megtalált exobolygók számát. A leghíresebb ezek közül egy lávabolygó, ami csupán ötször nagyobb a Földnél, és extrém közel kering a központi csillagához, ezért magma állapotban van az anyaga. A most felfedezett új bolygók mindegyike nagyobb a híres lávabolygónál, és a legizgalmasabb velük kapcsolatban az, hogy mennyire különböznek egymástól. A részletek az Indexen.

A Napi Gazdaság azt írja, Dmitrij Medvegyev orosz elnök megelégelte, hogy az orosz vezetők egy nagyhatalomhoz méltatlanul nem hazai gyártású személyautókban utaznak és utasítást adott: tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy újra lehet-e indítani a szovjet hatalom csúcsának egykori státusszimbóluma, a ZiL limuzin előállítását. A gyártást ugyan 1991-ben leállították, de a Guardian szerint legalább még két nyitott változatot rendeltek belőle. A gyár szóvivője szerint készek újraindítani az autó gyártását.

A Világgazdaság azt írja, megnyitotta második irodacentrumát Budapesten egy dán virtuális, illetve instant irodák bérbeadásával foglalkozó cég. Az alkalomszerűen vagy meghatározott időszakra kibérelhető, ügyfélre szabott méretű, berendezett irodák a cég szerint a válság ellenére is különösen népszerűnek bizonyultak, első irodaépületük például közel 100%-os foglaltsággal működött tavaly.

A Pénzcentrum azt írja, alig egy hónap alatt annyi eső esett Magyarországon, hogy nyolcszor megtölthetné a Balatont. A rendkívüli időjárás komoly gondokat okozott a fővárosban, Veszprém és Borsod megyékben, valamint legutóbb Somogyban. A biztosítók eddig 18,3 milliárd forint kártérítést fizettek ki a pórul járt családoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×