eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kósa Lajos újragondolná az unió felé vállat programok megvalósíthatóságát

Érdemes lenne újragondolni azokat a nagy programokat, amelyekben Magyarország elkötelezte magát az Európai Unió felé - jelentette ki Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke a debreceni Öko-Aqua nemzetközi konferencia szerdai megnyitóján.

Debrecen polgármestere ezek közé sorolta a szennyvízelvezetés és tisztítás fejlesztését és az ivóvízminőség javítását szolgáló beruházásokat. Ezekre 1000-1200 milliárd forintos támogatási keretet ad az Európai Unió.

A politikus a csatornázási munkákról szólva felvetette: át kell gondolni, "mely rész megoldott, mely részét lehet később megcsinálni, és mely része az, amely olyan költségnövekedést idéz elő, amelyet a polgárok nem tudnak megfizetni".

Meg kell gondolni, hogy "életszerű-e kiépíteni EU-paraméterekkel ezeket a rendszereket?" - tette fel a kérdést.

Kósa Lajos hasonlónak nevezte a vízminőségjavító beruházásokat, amelyek 200 milliárd forintba kerülnek.

A fideszes politikus szerint fontos az ivóvízbázis védelme, de érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen lesz a javított minőségű víz fogyasztása.

Szerinte ugyanis 100 liter vízből mindössze 2 liter jut emberi fogyasztásra, a többi locsolásra, autómosásra szolgál.

Kósa Lajos úgy véli, fennáll a veszély, hogy olyan beruházásokat csinálunk, amit a fogyasztó nem tud kifizetni, s az is kérdés, "most kell-e megterhelni Magyarországot ezzel az 1000 milliárdos programmal".

A Fidesz ügyvezető alelnöke bejelentette: ebben a kormányzati ciklusban meg kell születnie a víziközmű törvénynek, mert a szolgáltatás jelenlegi helyzete rendezetlen, igényli a világos kereteket.

Kósa Lajos "agyrémnek" nevezte, hogy ma Magyarországon több, mint 400 víziközmű szolgáltató van Számukat csökkenteni kell, s ebben integrátori szerep vár a megyei jogú városokra - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×