eur:
397.26
usd:
356.82
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Vége a Gyurcsány-korszaknak a jegybankban is? - lapszemle

Hamarosan véget érhet a "zavartalan" munka a MNB-ben, ahol az alapkamatról döntő monetáris tanácsban és a vezetőségben még kizárólag Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök választottjai ülnek - írja a Magyar Nemzet.

Vége a Gyurcsány-korszaknak a jegybankban is? - teszi fel a kérdést a Magyar Nemzet. Hamarosan véget érhet a "zavartalan" munka a Magyar Nemzeti Bankban, ahol az alapkamatról döntő monetáris tanácsban és a vezetőségben még kizárólag Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök választottjai ülnek. Simor András elnököt ugyan elvileg védi a jegybanktörvény, ám a monetáris tanács kibővítésével, az igazgatóság újraélesztésével és az új felügyelőbizottsággal már el lehet érni, hogy ne csak a gyurcsányi kinevezettek dönthessenek a monetáris kérdésekről, és ne legyen kétfejű a gazdaságpolitika.

Balogh András, bangkoki nagykövet lehet a Magyar Szocialista Párt (MSZP) államfőjelöltje - értesült a Népszabadság. A lap megbízható forrásra hivatkozva közli, hogy Lendvai Ildikó pártelnök többekkel is tárgyalt. A Népszabadság úgy tudja, hogy "megtalálták azt a köztiszteletben álló, vállaltan baloldali érzelmű személyt, aki az MSZP köztársaságielnök-jelöltje lesz". Felmerült Glatz Ferenc neve is, de a lap forrásai szerint a többségi elvárásoknak leginkább Balogh András, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MSZP Tudományos Tagozatának volt elnöke, a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumának korábbi vezetője felel meg.

Az utolsó félórában törölték a Bajnai-kormány levelezését - írja az index.hu. Visszavonták a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság megbízott főigazgatója, Miks Antal megbízatását. A nagy állami közbeszerzéseket végző KSZF-nél nem mentek jól a dolgok, az új kormány nem fogadta el az átadási dokumentációt, ráadásul kiderült, hogy a főigazgatóság rendszergazdái a Bajnai-kormány utolsó napján törölték a volt miniszter és államtitkárok elektronikus levelezését.

Szépen kerestek a gazdasági kilábaláson a magyar brókercégek; tavaly 6,26 milliárd forint adózott nyereséget értek el - számol be a Napi Gazdaság a pénteki számában. A lap 13 önálló befektetési szolgáltató (brókercég) cégbírósághoz benyújtott adatait összesítve megállapítja: első ránézésre ugyan kevesebb a profit az egy évvel korábbi 7,2 milliárd forintnál, de a 2008. évi adatokat nagyban torzította az Ersténél kimutatott mintegy négy milliárd forintos egyszeri tétel. Ezt figyelmen kívül hagyva közel 100 százalékkal nőtt a brókercégek profitja, miközben a tőzsdei részvényforgalom tavaly négyéves mélypontra esett. A Napi Gazdaság felmérésében szereplő befektetési szolgáltatók a tőzsde tavalyi teljes forgalmának 70 százalékát adták.

Járműhitelek: szűkül a tér - írja a Világgazdaság. Lecsökken a jövő hét végétől a finanszírozott használt járműveknél az a korhatár, amely után már 50 vagy 100 százalékos többlet-tőkeképzést vár el a szolgáltatóktól a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) - derül ki az intézmény honlapján közzétett tájékoztatóból.

A jövőbeli görög államcsődnek komoly pszichológiai hatásai lesznek - írja a portfolio.hu. Lehetséges, hogy ez dominószerű folyamatot indít el, amikor is a befektetők elfordulnak a fejlett országok állampapírjaitól. Sajnos a költségvetési fundamentumok valamennyi nagy, fejlett országban gyengék, így ezeket a veszélyeket nem lehet egyszerű hisztériaként visszautasítani. Az euróövezet néhány nagyon kellemetlen opció közül választhat, és még nem sikerült döntést hoznia, ezért idegesek a piacok az euróval kapcsolatban. A finanszírozási nyomás alá kerülő kormányok első mentsvára általában az, hogy korlátozzák a hazai és nemzetközi tőkemozgásokat. Ez egy olyan kockázat, amelyet a legtöbb gazdasági szereplő jelenleg alábecsül. A világvége forgatókönyvek talán nem valósulnak meg, de ez leginkább a jó szerencsén, a bölcs és hosszútávra tervező gazdaságpolitikán és a megbocsájtó piacokon múlik. Ezek egyikében sem bővelkedtünk a közelmúltban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×