eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Jövő hét végéig biztosan zárva maradnak az alsó rakpartok Budapesten

Péntekre virradóra 10-15 milliméter csapadék hullott, emiatt a Zagyva és az Ipoly is árad, a Dunán várhatóan másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el - közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Dunakeszin homokzsákokat oszt az önkormányzat, a fővárosban jövő hét végéig biztosan zárva lesznek a rakpartok.

Jelentős áradás indult meg Dunán Passautól lefelé az osztrák felső szakaszon, emiatt várhatóan másodfokú készültséget rendelnek el.

A Zagyva Pásztónál és Apcnál, valamint a Szuha-patak árad, a hatvani, és az alatta lévő szakaszokon viszont délelőtt már lassú apadás kezdődött. Az Ipoly az elmúlt 24 órában történt esőzések miatt szintén árad Nógrádszakálnál és Balassagyarmatnál, Ipolytölgyesnél azonban a folyó apadni kezdett.

Az igazgatóság a Csepel-sziget térségében felhalmozódott belvizet folyamatosan szivattyúzza, egyes telepeken éjjel is. Dabas gyors mentesítése érdekében a Duna-völgyi csatorna vizének egy részét a sári zsilipen keresztül dél felé vezeti az igazgatóság. A kialakult magas vízszintek miatt a belterületen homokzsákos védekezésre is szükség volt.

Leállt a rév Dunakeszinél

Homokzsákokat oszt a dunakeszi önkormányzat az árvízi szempontból legkritikusabb helyen, a Duna-soron lakóknak, miután a folyó elöntötte a Rév utca végét. A város polgármestere közölte: az elöntéssel fenyegetett ingatlanok tulajdonosainak egyelőre 200-200 homokzsákot adnak. Ezeket a korábban megszokottaknak megfelelően ki-ki maga rak le, de ha kell, az önkormányzat küld segítséget.

A kompot leállították, és kérték a környék hajóforgalmának szüneteltetését is. A Béke utcai lakótelep térségében lévő temető alatti telkek tulajdonosait is figyelmeztették a veszélyre, de ezen a részen még nincs komoly gond.

Ha a Duna vízszintje 840 centiméter fölé emelkedne, veszélybe kerülne a városon áthaladó 2-es út, illetve a fővárosból bevezető szakaszon sorakozó több nagyáruház és az ipari park is. Egyelőre azonban ettől nem kell tartani. Ha mégis kiköltöztetnek ott lakókat, akkor őket a helyi és gödi szállodákban, panziókban helyeznék el - mondta a polgármester.

Elmarad az eperfesztivál

Duna tetőzését szombat estére várják Tahitótfalunál, így valószínűleg aznap este mindenkit a gátakra irányítanak. A település számos lakó- és üdülőépületét veszélyeztetheti az ár, csupán a gát környéki területek vannak biztonságban. Az árvízi helyzet miatt elmarad a hétvégi eperfesztivál, de a fogathajtó versenyt megtartják.

Az MTI információi szerint a szentendrei kistérségi Zengő Fesztivál is elmarad a Duna magas vízállása miatt.

Keddre várják a tetőzést Budapesten

Budapesten a Duna várhatóan jövő hét elején tetőzik 815 centiméteren, a rakpartok jövő hét végéig biztos le lesznek zárva - mondta el Kóthay Lajos vízügyi szakállamtitkár. Hozzátette: nem káoszra, hanem dugókra kell számítani a fővárosban. A III. kerületben a szokásos Római-parti elöntésen kívül nem lesznek elárasztott területek, mert az eddigi rekord alatt 40-60 centiméterrel várják a tetőzést.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×