eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Edelényt elárasztotta a Bódva, lezárják a fővárosban az alsó rakpartokat

Péntek reggeltől helikopterek segítenek az árvízi védekezésben Edelénynél, ahol éjszaka lesodorta a töltésmagasítást a Bódva folyó. A Borsod megyei település polgármestere az InfoRádiónak elmondta: eddig 180 családot kellett kitelepíteni. Árad a Duna is: Budapesten pénteken mindkét alsó rakpartot és a 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját le kell zárni a magas vízállás miatt. Elsőfokú készültséget rendeltek el a Felső-Tiszán.

A Bódva éjjel kettőkor áttörte a töltéskorona egy részét a Borsod megyei Edelényben. Egy méter magasan, mintegy 15 méternyi hosszon vitte le az ár a homokzsákokat. Molnár Oszkár polgármester az InfoRádiónak elmondta: 180 családot kellett kitelepíteni az éjszaka, valamint le kellett zárni a 27-es főutat.

Reggel hat óra után helikopterek érkeztek a településre, hogy azzal segítség a töltés javítását. A polgármester azt mondta, hogy helikopterekről dobálják le a homokzsákokat a megsérült töltésre. Az eső még mindig esik Edelényben, bár már nem olyan intenzitással, mint korábban - tette hozzá.

A tűzoltók, a rendőrök, az önkéntesek mellett Szlovákiából érkezett református önkéntesek is ott vannak a borsodi városban.

Edelény megközelíthetetlen, a rendkívüli árvíhelyzet miatt pénteken szünetet rendeltek el az iskolákban és az óvodákban. A város előtt, a 27-es főúton, a múcsonyi elágazásnál rendőrök állítják meg a járműveket, és akit csak lehet, eltérítenek, mert a városba nem lehet bejutni.

A Bódva áradása miatt megközelíthetetlenné vált számos település Szlovákia felé Borsodban. Nem lehet eljutni Szalonnára, Perkupára, Szögligetre, Bódvaszilasra, Komjátiba, Tornanádaskára, Hídvégardóra, Szendrőre és az aggteleki karszt-településeire. A Bódva áradata elöntötte az egész burkolatot, csaknem félméteres vízfolyam ömlik át a szakaszon. Szalonnán is kiöntött a Bódva.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz sújtotta területeken továbbra is esik az eső. Csütörtök este lezárták a forgalom elöl az Abaújkér-Baskó közötti utat, Novajidrány térségében járhatatlan a 3-as számú főút, az autósokat a régi 3-as útra terelik.

Öt borsodi településre nem lehet bejutni péntek dél óta a Hernádon levonuló árhullám miatt; Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs, Felsődobsza megközelíthetetlen személyautóval - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete.

A 26-os számú út Vadnánál vízátfolyás miatt járhatatlan, és nem lehet közlekedni Gibárt belterületén sem a Hernád áradása miatt. A megyében ezen kívül több más út is járhatatlan.

Továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legsúlyosabb a helyzet a Sajó, a Hernád és a Bódva áradása miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Szentes György az Inforádióban elmondta: az éjjel 3 településről Edelényből, Szendrőládról és Abaújszntóról 900 embert kellett kiköltöztetni. Hozzátette: országosan már 1500 embernek kellett elhagynia otthonát.

Szentes György beszámolt arról is, hogy Baranya megyében intenzív védekezésbe kezdtek az éjjel a Gilvánfa melletti apasztó csatorna áradása miatt. Ismét nő a Cuhai-Bakony-ér vízszintje a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnynél, és a Nógrád megyei Pásztó mellett, a hasznosi víztározóban is.

Közben elrendelték a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanálos kitelepítését a Hernád és a Vadász patak áradása miatt. Madzin Tibor polgármester az Inforádióban azt mondta: 273 embernek kell elhagynia otthonát. A kitelepítetteket Ongára viszik. Mindenkit felszólítottak - közölte a polgármester, hogy készüljön fel, csomagolja össze a legszükségesebb holmikat, buszok és teherautók jönnek az emberekért. Ongán az általános iskolában és közintézményekben helyezik el a kitelepítetteket, ellátásukra felkészültek.

Országosan csaknem 80 útszakaszt kellett lezárni, és 4 települést nem lehet személygépkocsival megközelíteni.


Több családot is ki kellett telepíteni Edelényben (fotó: Vajda János, MTI)

Sajóecsegen a Sajó rekord vízállással vette körbe a falut - tudta meg az MTI. A Hernádon az ár szinte az egész vonalon minden eddiginél magasabban érkezik.

950 centiméter


Szolnoknál 950 centiméter felett tetőző árhullám kialakulása várható - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) műszaki igazgató-helyettese pénteki szolnoki sajtótájékoztatóján.

A felső szakaszokról érkező ismétlődő áradások következtében szombattól a Közép-Tisza teljes szakaszán áradásra kell számítani. A vízszintemelkedések üteme a következő két napban 1-2, majd ezt követően 4-12 centiméter között mozog naponta - mondta Horváth Béla.

A Tisza szolnoki vízállás rekordját 2000 áprilisában rögzítették 1040 centiméterrel

Kiöntött a Tolcsva

Újból kiöntött reggel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván a Tolcsva patak, amely legutóbb kedden árasztotta el a falut. A távirati iroda úgy tudja: több mint 350 házat veszélyeztet a víz, amely a keddinél 80 centiméterrel magasabban tetőzött. Húsz családot kellett kiköltöztetni, őket az idősek otthonában és az iskolában helyezték el.

Vojnár László polgármester az InfoRádiónak elmondta: 5-600 emberrel dolgoznak, 7500 homokzsákot töltöttek meg, de a Tolcsva egy gyorsfolyású hegyi patak, és nem tudták megakadályozni, hogy a víz elárasszon több tucat házat. Volt, ahol az ablakon ömlött ki a víz.

Tegnap este rendkívüli helyzetet kellett kihirdetni a Zagyva-folyón - mondta az InfoRádiónak Szécsy Kata, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság csoportvezetője.

A Sajó, a Hernád és a Bódva vízgyűjtőin újabb jelentős mennyiségű csapadék hullott, ezért hosszan tartó, rendkívüli árvízi védekezésre kell számítani a három folyó mentén - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője.

Csont Csaba az InfoRádióban hozzátette: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Edelény, Szendrő, Boldva, Gesztely, Ócsanálos, Miskolc, Felsőzsolca és Ónod térségében a legsúlyosabb a helyzet.

Hangsúlyozta: az árvízi védekezésben az önkéntesek mellett a rendőrség, a tűzoltóság, a katonaság és a katasztrófavédelem szakemberei is részt vesznek.

Árad a Duna

A Duna is árad, ezért napközben lezárják a budai és a pesti alsó rakpartokat a forgalom elől Budapesten - közölte a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője. Báthory Mariann az InfoRádióban elmondta: a Duna vízszintje már ma meghaladja a 650 centiméteres magasságot.

Éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját a Fővárosi Csatornázási Művek. Nyolcméteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.

Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt "árvízi üzemmódra", folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost.


Átszakadt a gát Edelényben (képgaléria)

A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen negyven árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.

Az áradások miatt több helyen is késésekkel közlekednek a vonatok. A Mávinform tájékoztatása szerint a sebességkorlátozások miatt 5-15 perces késésekre kell számítani a Budapest-Nyugati-Szob, Budapest-Pécs, a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes, Nyékládháza és Miskolc között.

Autóbuszok viszik az utasokat Szikszó és Forró-Encs, Vámosgyörk és Újszász, Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád, Olaszkiszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely, Sajóecseg és Tornanádaska, Putnok és Kazincbarcika között, valamint az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalon több szakaszon.

Hatvan és Pásztó között péntek délelőtt tíz órától újra közlekedhetnek a vonatok.

Elsőfokú készültség a Felső-Tiszán

Tiszatelek és Tokaj között elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet vezetője.

Bodnár Gáspár elmondta: újabb jelentős csapadék érkezett a Tisza vízgyűjtőre, így Kárpátalján átlagosan 43, Erdélyben 22, a hazai területen 26 milliméternyi eső esett az elmúlt napon. Záhonyban, illetve a kárpátaljai Huszton és Rahón még ennél is több, 46-62 milliméter közötti csapadékot regisztráltak.

Tájékoztatása szerint a Kraszna napok óta lassan, folyamatosan árad, Ágerdőmajortól a tiszai torkolatig az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint feletti vízállások várhatóak. A Túr és a Lónyai-főcsatorna is árad, utóbbi vízfolyás torkolati szakaszán ismét el kellett rendelni a legenyhébb fokú riasztást, a felső szakaszon még mindig másodfokú a készültség.

A folyamatos esőzések miatt nőtt a vízzel borított területek nagysága, mely jelenleg a 20 ezer hektárt is meghaladja. A megye majdnem egész területén a talaj felső rétege átázott, járhatatlan, művelésre alkalmatlan.

Az eddig érvényben lévő készültségek nem változtak, azaz a Felsőszabolcsban és az Ecsedilápon másodfok fenntartásával védekeznek. A szivattyútelepek folyamatosan dolgoznak, egy nap alatt több mint 2,3 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba - tette hozzá a védelemvezető.

A megyében a két vízgazdálkodási társulat van másodfokú készültségben, és 15 önkormányzat tart fenn valamilyen szintű belvízvédelmi riasztást.

Teherautóval nem lehet átjutni Szlovákiába

Lezárták a nemzetközi közúti határátkelőket a teherforgalom elöl Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz okozta vízátfolyások miatt pénteken.

A teherautók, kamionok sem Tornyosnémetinél, sem Bánrévénél, sem pedig Sátoraljaújhelynél nem tudnak áthaladni a határon, miként a Szlovákiából érkezők sem tudnak behajtani Magyarországra - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.

A személyforgalom akadozik - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×