eur:
389.73
usd:
361.95
bux:
68469.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Összegtől függetlenül biztosítja a kormány az árvízi védekezéshez szükséges forrásokat

Összegtől függetlenül biztosítja a kormány az árvízi védekezéshez szükséges forrásokat. Kritikussá vált az árvízi helyzet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben. Megkezdődött a 81. Ünnepi Könyvhét.

Összegtől függetlenül biztosítja a kormány az árvízi védekezéshez szükséges forrásokat - mondta a kormányszóvivő. Nagy Anna a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ócsanáloson tartott kihelyezett tájékoztató után az InfoRádióban közölte: a Sajó, a Hernád és a Bódva vízszintje is minden eddiginél magasabb, ezért különleges intézkedésekre van szükség. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Borsod-Abaúj-Zemplénen kívül Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron és Nógrád megye több térsége is érintett a veszélyhelyzetben. Azonnali segítséget és több száz önkéntest várnak az árvízi védekezéshez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelénybe, ahol folyamatosan emelkedik a Bódva vízszintje. Molnár Oszkár, a település polgármestere az InfoRádióban azt mondta: a tetőzést csak későbbre jósolják, miközben a víz magassága már most meghaladta a 2 héttel ezelőtti rekordot. A Honvédelmi Minisztérium azt közölte: jelenleg 400 katona vesz részt az árvízi védekezésben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A tárca tájékoztatása szerint a szükséges tudnak további erőket is mozgósítani. A főváros 3. kerületében várhatóan több családot is ki kell telepíteni a Dunai árhullám miatt. Bús Balázs, Óbuda polgármestere az InfoRádióban elmondta: az előrejelzés szerint hétfőn reggel már 8 méter felett lesz a folyó vízszintje.

A magyar gazdaság valós állapotáról szóló részjelentés elkészülte után 72 órán belül akciótervvel áll elő a kormány a rövid távú problémák kezelésére. Erről a miniszterelnök beszélt Brüsszelben, miután az Európai Bizottság elnökével találkozott. Orbán Viktor hangsúlyozta: először gyors és határozott versenyképesség-javító intézkedéseket kell hozni, majd átfogó átalakításra, és szerkezeti reformokra lesz szükség, mert - mint fogalmazott - a módosítgatások és kiigazítások már nem elegendők. José Manuel Barroso a megbeszélés után arról beszélt, hogy szoros együttműködésre számít a jövő év első felében tevékenykedő magyar uniós elnökséggel.

A gazdasági tényfeltáró bizottság elnöke szerint nem a valós adatokat és pénzügyi folyamatokat tartalmazza az idei költségvetés. Varga Mihály azt mondta: az első részjelentésük - amely várhatóan a hét végére készül el - megállapítja: több szakmai, a büdzsé tervezésekor elkövetett hibát találtak.

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése, és a krízis időszakára egy átmeneti, legfeljebb 2 évre szóló forgatókönyv megalkotása. Kósa Lajos erről Debrecenben, a Napi Gazdaság által rendezett konferencián beszélt. A fideszes politikus úgy fogalmazott: a kényszerhelyzet miatt átmenetileg felfüggeszthetnek bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályokat is. Takács Szabolcs, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban azt mondta: Kósa Lajos kijelentései miatt zuhant a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, jelentősen gyengült a forint és több vezető papír is.

Az alaptörvénnyel ellentétesnek találta a szövetkezetekről szóló törvény 2010 februárjában történt módosítását az Alkotmánybíróság. A testület azzal indokolta döntését, hogy a jogszabály harmadik paragrafusa visszamenőleges hatályba léptetésről rendelkezik, és ez súlyosan sérti a jogbiztonságot.

Új parkolási rendeletet fogadott el a Fővárosi Közgyűlés, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette a korábbi szabályozást. A rendelet alapján meghatározott 5 várakozási övezetben továbbra is a BKV-vonaljegy ára alapján számítják a parkolási díjakat. A testület döntött arról is, hogy nem ad több pénzt, és nem járul hozzá a Margit híd felújítási határidejének módosításához. A Fővárosi Közgyűlés korábban arról is határozott, hogy a XI. kerületi Fehérvári útig meghosszabbítják az 1-es villamos vonalát, július 18-ától pedig tilos lesz a dohányzás a fővárosi aluljárókban.

Õsszel újabb leépítésekre lehet számítani a Bombardier mátranováki gyárában, ahol májusban 59 embert bocsátottak el - közölte a cég magyarországi képviselője. Szini István a leépítést a csökkenő megrendelésekkel és az elvégzendő munka mennyiségével indokolta.

Megkezdődött a 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyermekkönyvnapok központi rendezvénysorozata Budapesten; a magyar könyv hétfőig tartó ünnepét Borbándi Gyula, a nyugati magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja nyitotta meg a Vörösmarty téren. A Baranyai megyeszékhelyen szintén ma kezdődött a 10-dik Pécsi Országos Színházi Találkozó. A 10 napos fesztivál versenyprogramjában 12 társulat 14 produkciója szerepel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×