eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Még mindig az ár az úr - kritikus órák várnak a borsodiakra

Több települést továbbra sem lehet megközelíteni autóval Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és országszerte már tucatnyi településen van vészhelyzet az árvíz miatt. Mintegy 2000 kilométer hosszúságban ötezer ember védekezik a megáradt folyók gátjain. Tovább romlott a helyzet a vasúti közlekedésben: több vonalon jelentős késésekre kell számítani, sok helyen pedig vonatok helyett buszok járnak.

Továbbra is kritikus az árvízi helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a vízügyi szakemberek szerint csütörtökön főleg a Hernád menti településeken élőkre várnak nehéz órák, de nem sokkal jobb a helyzet a Sajó és a Bódva mentén sem. A megyében több mint kétszázan nem tölthették otthonaikban az éjszakát, a két héttel ezelőtti és a mostani árvíz miatt 382 ingatlan sérült meg.

Tornaszentandrás, Tornabarakony, Rakacaszend, Sajóvelezd továbbra is a víz fogságában van, megközelíthetetlen személyautóval.

Győr-Moson-Sopronban négy, Borsodban és Hevesben 15 útszakasz járhatatlan, öt borsodi település - Rakacaszend, Kishuta, Nagyhuta, Tornaszentandrás és Tornabarakony - megközelíthetetlen. Baranyában három települést zár el a víz. A védekezésbe bekapcsolódtak a vámosok, katonák és rendőrtanulók is, több száz egyenruhást vezényeltek a gátakra.

A Sajó áradása miatt járhatatlan a Sajóecseg - Boldva, a Sajóvámos - Szirmabesenyő, a Sajópüspöki és

Bánréve közötti út és a sajógalgóci bekötő út. A Hernád áradása miatt nem lehet közlekedni a Kiskinizs - Hernádkércs és a Fügöd - Hernádszentandrás közötti úton.

Ugyancsak járhatatlan a Sajólád-Bőcs, az Ond és Rátka közötti út, Bőcs és Csesztve belterületén az út. Nem lehet közlekedni az Edelény - Balajt, a Komjáti - Bódvalenke, a Nyékládháza - Ónod, a Pere - Hernádszentandrás, a Meszes - Krasznokvajda, az Alsóvadász - Homrogd, a Novajidrány - Vizsoly, az Adács - Vámosgyörk közötti úton sem.

Kiterjesztették a vészhelyzetet

Navracsics Tibor a bizottság ülését követően a Belügyminisztérium épületében újságíróknak elmondta, hogy a kedd este a Nógrád megyei Pásztó és Hasznos térségében elrendelt veszélyhelyzetet szerdán kiterjesztették többek között Alattyánra, Jászberényre, Jászárokszállásra, Jászdózsára, Jásztelekre, illetve Bőnyre és Rétalapra.

Navracsics Tibor a bizottság szerdai ülését követően a Belügyminisztérium épületében újságíróknak elmondta, hogy a kedd este Borsod-Abaúj-Zemplén megyében két településre, Hasznosra és Pásztóra elrendelt veszélyhelyzetet szerdán kiterjesztették többek között Alattyánra, Jászberényre, Jászárokszállásra, Jászdózsára, Jásztelekre, illetve Bőnyre és Rétalapra.

Pásztó és Hasznos térségében kedd óta sokat javult a helyzet, ezért inkább elővigyázatosságból tartják fent a veszélyhelyzetet, és ha továbbra is kedvezően alakulnak a körülmények akkor csütörtök délutánra meg is szűnhet - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Országszerte mintegy 2000 kilométer hosszúságban ötezer ember védekezik a gátakon, ugyanakkor szinte az egész Alföld belvíz alatt van - mondta Navracsics Tibor.

Borsod a legkritikusabb

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az Inforádióban azt mondta: a legsúlyosabb helyzet Borsod-Abaúj- Zemplén megyében van, ahol 175 településen 25 ezer ember van veszélyben.

Szentes György közölte: eddig 308 embert költöztettek ki, közülük 49-en önkormányzati befogadóhelyen, 259-en rokonoknál kaptak szállást. Hozzátette: országszerte összesen 50 ezren vannak veszélyben az árvíz miatt, a kiköltöztetettek száma pedig már meghaladja a 400-at.

Bódva, Sajó, Felső-Tisza, Duna

Továbbra is árad a Bódva a Borsod megyei Szalonnánál és Szendrőnél. Csikóstőttősön tizennégyezer baromfi, Székesfehérvárnál 620 birka pusztult el az árvíz miatt.

Tetőzik a Sajó a Borsod megyei Sajópüspökinél, a Hernád vízszintje is ütemesen emelkedik. A Sajón Sajószentpéternél a májusi árhullámkor kialakult 402 centiméteres, eddigi legnagyobb vízszintet meghaladó tetőzés valószínű.

A Tisza felső szakaszán egyelőre csak kisebb vízszintemelkedés alakult ki, de ez a Szamos árhullámával együtt Vásárosnamény alatt, újabb mérsékelt áradáshoz vezet majd. Tokajnál a Tisza és a Bodrog áradása miatt tartósan magas vízszintre kell felkészülni.

A Dunán Vének és Dunaremete között csütörtöktől elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Kilépett medréből a mányi halastó szerda este a heves esőzések miatt, ezért a 1104-es utat lezárták. A lezúduló víztömeg Bicske 2-3 utcájában házakat is veszélyeztet.

Tovább romlott a helyzet a vasútközlekedésben


Továbbra is számos vasútvonalon akadályozzák a közlekedést a vízátfolyások és az áradások. Több helyen késésekre kell számítani, illetve autóbuszok viszik az utasokat.

A Mávinform tájékoztatása szerint sebességkorlátozások miatt késésekre kell számítani a Budapest - Pécs, a Budapest - Miskolc - Sátoraljaújhely, illetve a Dombóvár - Kaposvár vonalon.

A Vámosgyörk - Újszász - Szolnok vonalon Jászárokszállás és Jászapáti között, a Miskolc - Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka - Tolcsva és Sátoraljaújhely között, a Miskolc - Hidasnémeti vonalon pedig Sajóecseg és Edelény között vonatok helyett buszok közlekednek. Le kellett zárni a vasúti pályát Putnok és Kazincbarcika között is, valamint a Hatvan - Somoskőújfalu vonalon. Itt Hatvan és Pásztó között autóbuszok viszik az utasokat a Zagyva folyó áradása miatt.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×