eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Maróth: A trianoni döntésben érintett országok csak együtt érdekesek a világ számára

A Magyar Tudományos Akadémia alelnöke szerint a politikának arra kell törekednie, hogy ne rontsa el a jövőbeli jó viszonyt szomszédos országokkal. Maróth Miklós szerint a régió államainak előbb-utóbb be kell látniuk, hogy csak együtt érdekesek a világ számára.

Különböző identitások, ha felborulnak, akkor az államkoncepciók is felborulnak; a nemzetek és az egyes emberek előbb-utóbb megtalálják az egyensúlyt, a kérdés csak az, hogy mennyi fájdalom és tragédia árán - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke a Koncepciók államról és nemzetről a Kárpát-medencében Trianon óta című konferencián.

Maróth Miklós szerint az egyensúlyvesztés Európában azért jött létre, mert az I. világháború után a térséggel kapcsolatban kevés információval és nem nagy empátiával rendelkező győztes hatalmak a beavatkozáskor nem vették figyelembe a térség korábbi történelmét és az ott élő népek akaratát.

Nem is a természetes ízületek mentén szedték szét Magyarországot: azzal az okkal darabolták fel, hogy soknemzetiségű állam, amelyet fel kell osztani és helyette nemzetállamokat létrehozni. Ennek eredményeként egyetlen ilyen országból sok hasonló jött létre - magyarázta az MTA alelnöke.

A trianoni békeszerződés jogi, politikai vagy bármilyen más szempontból is megváltoztathatatlan - hangsúlyozta Maróth Miklós, aki szerint a döntés az érintett országok számára egyaránt kül- és belpolitikai kérdés is.

Az MTA-alelnök szerint a bölcs politika célja a történtekkel kapcsolatban csak az lehet, hogy megpróbálja elősegíteni a jövőbeli jó viszonyt a szomszédos államokkal. A térség országainak ugyanis előbb-utóbb be kell látniuk, hogy csak együtt érdekesek a világ számára.

Hanganyag: Szépvölgyi istván

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×