eur:
389.64
usd:
362.09
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyorsabb előrejelzés! Szuperszámítógéppel erősített az OMSZ

Sokkal pontosabb előrejelzésre képes az Országos Meteorológiai Szolgálat most átadott szuperszámítógépes rendszere. Ha kell, mostantól nem csak a hét régióra, hanem akár 174 kistérségre is ki tudnak adni riasztást - mondta el az InfoRádióban az Országos Meteorológiai Szolgálat főosztályvezetője.

Nagyobb teljesítmény, pontosság és gyorsaság. Röviden így jellemezte Tölgyesi László az Országos Meteorológiai Szolgálat új számítógépes rendszerét.

Az eddigi rendszer nagy fogyatékossága volt, hogy túlbiztosított. Ugyanis az időjárási jelenségek előrejelzését régiókra adta meg, akkor is, ha azok jóval kisebb területet érintenek. Ezt egyébként sokan nehezményezték - jegyezte meg az OMSZ főosztályvezetője.

Hozzátette: évek óta készült a szolgálat arra, hogy akár a 174 kistérségre külön is ki tudjon adni riasztást. A mostani szuper számítógépes rendszer képes arra, hogy a beérkező adatok feldolgozása után a következő 2-3 órára előrejelzést adjon a kistérségi munkatársaknak a várható rendkívüli eseményekről.

A jelenlegi előrejelző rendszernél tizennyolcszor gyorsabb számítógép hatékonyságát Tölgyesi László úgy jellemezte: az eddig használt gépen egy óra alatt átfutó programmal az új 3-4 perc alatt végez majd. Ebben 284 magos processzor segíti, amelynek teljesítménye 1100 személyi számítógépének felel meg.

Az előrejelző rendszer megújítása 190 millió forintba került, amelynek kilencven százalékát az Európai Unió fizeti, az OMSZ önrésze pedig 7,5 százaléknyi volt - tájékoztatott a főosztályvezető.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elakadt a forint erősödése

Elakadt a forint erősödése

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×