eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Öröm a horgászoknak: több tonna pikkelyes pontyot telepítenek a Balatonba

A korábbi évektől eltérően idén a nyári szezonban is telepítenek a halakat a Balatonba. A tervek szerint ősz elejéig kilencven tonna pikkelyes ponty kerül a tóba - mondta az InfoRádiónak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Nyári haltelepítés korábban is előfordult, de csak szórványban, mert a a tógazdasági termelői háttér nem adott rá lehetőséget. Ilyen mennyiségben és korosztályban azonban nem volt jellemző, mint az idénre tervezett - tájékoztatott Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Varga László elmondta: középtávú koncepciójuk szerint egyenletesebbé szeretnénk tenni a balatoni haltelepítést. Lehetőleg olyan korosztályú halakkal, amelyek rövidesen horogéretté, foghatóvá lesznek.

Kilencven tonna pikkelyes pontyot telepítünk augusztus 31-éig. Ha azt nézzük, hogy összesen 350 tonna telepítési kötelezettségünk van,akkor ez a mennyiség közelít az egyharmadhoz, ami úgy tűnik finanszírozható - közölte a vezérigazgató.

Hozzátette: Eddig Balatonfűzfőre, Almádiba és Balatonvilágos környékére vittek pikkelyes pontyot, általában horgásztanyák, nádasszegélyek vízterületére.

Az elmúlt évek tapasztalatai egyébként azt mutatják, hogy a halak a keleti medencéből átvándorolnak a nyugatiba, valószínűleg az ottani nagyobb táplálékbőség miatt - jegyezte meg Varga László.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×