eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Tarlós: Csődhelyzetet hagy maga után a távozó városvezetés

Egy félkész metrót és csődhelyzetet hagy maga után távozó városvezetés Budapesten - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tarlós István. A Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője szerint a városüzemeltetés területén a legsúlyosabb a probléma, itt új struktúrát vezetne be főpolgármesterként. Hozzátette: szükség van a közszolgáltató cégek furcsa körülmények között történt privatizációjának felülvizsgálatára.

Tarlós Istvánt nem az foglalkoztatja, hogy mikor lesz hivatalosan a Fidesz főpolgármester-jelöltje, inkább megpróbál készülni az őszi választásra és rá váró nem könnyű feladatokra. A politikus az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte, hogy három és fél éve megállapodást kötött a Fidesszel, ez alapján ő a párt főpolgármester-jelöltje, és ezt azóta sem változtatták meg.

Rendet kell tenni a fővárosban, feladatok vannak a közterületek állapotát, az önkormányzat működését, a közszolgáltatásokat illetően is - hangsúlyozta a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője. Közölte: a beruházásokkal nem hencegni kell, azokat be is kell fejezni.

Új szellemiség

Tarlós István kiemelte, hogy beszélni kíván az emberekhez, olyan mentalitást vezetne be, ami közelebb van az életszerűséghez, mint az elmúlt években történtek. Ez egy egészségesebbnek mondható életszemlélet is jelent, meg kell szűnnie annak, hogy a budapestieket félrevezetik - tette hozzá.

A politikus szerint a városüzemeltetés területén a legsúlyosabb a probléma, ezt a szocialisták felügyelik 15 éve. Tarlós István új struktúrában működtetné a városüzemeltetést, amelyben szétválnának a megrendelői, a végrehajtói és az ellenőrző szerepkörök.

Pénzügyileg stabilizálni kell Budapestet, ugyanis az MSZP-SZDSZ-es városvezetés olyan beruházásokat indított el, amelyeket nem tudni, miből fognak majd kifizetni. Nagy a főváros adósságállománya, jelentős összeg hiányzik a metrófinanszírozásból - fejtette ki a fővárosi frakcióvezető. Szólt arról is, hogy a nagyberuházásra szánt források jelentős része szinte égetően hiányzik a működésből, így felborultak az arányok.

Felülvizsgálatra lenne szükség

Tarlós István kiemelte: nem akarja visszafogni a fejlesztéseket, ahogy azzal Demszky Gábor vádolja, de nem akarja végzetesen eladósítani sem Budapestet. Az oktatás, az egészségügy és a közszolgáltatások területén is óriási források hiányoznak, destabilizálódott a működés - tette hozzá.

Szükség van a közszolgáltató cégek furcsa körülmények között történt privatizációjának felülvizsgálatára, egyeztetve a külföldi cégekkel - mondta a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.

Be kell fejezni a metrót

A 4-es metró építését nem leállítani, hanem befejezni akarja Tarlós István, de hozzátette, hogy a beruházással kapcsolatban sok kérdésre nincs válasz. Ezt a közel 600 milliárd forintot a város egyéb igényeinek kielégítésére lehetne használni, akkor előrébb tartana Budapest - vélekedett a politikus, példaként említve a több P+R parkolót, az olcsóbb tömegközlekedést és a nagyobb rendet a közterületeken.

Egy félkész metrót hagy itt a távozó városvezetés, hiányos fedezettel és csődhelyzetet a város működtetésében - emelte ki Tarlós István, hozzátéve, fél attól, hogy miből fizetik ki a 4-es metrót. A fideszes politikus szerint a metró második szakaszát is meg kellene építeni, ugyanis azzal válik gazdaságossá. Hangsúlyozta: a metró befejezése az egyik alapfeltétele lenne a sokszor emlegetett dugódíj bevezetésének.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×