eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Bővült a GDP az első negyedévben

A várt visszaesés helyett 0,1 százalékkal bővült a GDP az első negyedévben. Az új kormány megalakulása után lemondanak a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjai. Megszorító intézkedéseket vezet be Spanyolország, miközben Athén megkapta a nemzetközi hitel első részét.

Növekedésnek indult a magyar gazdaság; az első negyedévben 0,1 százalékkal bővült a bruttó hazai termék, miközben az elemzők 0 és 3 százalék közötti visszaesést vártak erre az időszakra. Oszkó Péter távozó pénzügyminiszter úgy véli: az idén már nő a gazdaság teljesítménye, míg a Fidesz szerint a magyar gazdaság kiszolgáltatott a nemzetközi folyamatoknak, és egyre inkább lemarad a versenytársaktól. A Központi Statisztikai Hivatal és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján a növekedés a naptárhatás kiszűrésével 0,2 százalékos volt éves viszonylatban, 2009 negyedik negyedévéhez képest pedig 0,9 százalékos.

Az új kormány megalakulása után benyújtják lemondásukat a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjai. A szervezet közleményben jelezte: úgy ítélték meg, hogy akkor járnak el felelősen, ha a tagok lemondásával lehetőséget biztosítanak az új kormánynak arra, hogy mérlegelhesse, milyen szervezeti keretek között, és kikkel kívánja megvalósítani vagyonpolitikáját.

Hétfőn benyújtja a Fidesz az Országgyűlésnek a három csapás néven ismert, a visszaeső bűnözők szigorúbb büntetését célzó törvényjavaslatát. A párt elnöki stábjának vezetője közölte: az indítványnak része lesz az is, hogy a pedagógusok és más közfeladatot ellátó személyek elleni támadások esetén emelnék az alsó büntetési tételt. Szijjártó Péter azzal összefüggésben, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Magyar Gárda egyenruhájához hasonló öltözetben kíván megjelenni az Országgyűlés alakuló ülésén, azt mondta: mindenkinek be kell tartania a jogszabályokat, ellenkező esetben következményekkel kell számolnia. Kumin Ferenc, az államfői hivatal főosztályvezetője korábban azt mondta: Sólyom László köztársasági elnök elvárja, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén ne történjen jogsértés. Az MSZP azt kérte az államfőtől, hogy ne nyissa meg az alakuló ülést, ha a Jobbik elnöke egy betiltott szervezet ruhájára emlékeztető öltözetben jelenik meg.

Megállapodtak a parlamenti pártok a Képviselői Irodaház helyiségeinek megosztásáról. A Fidesz-KDNP frakciószövetség a felső 5 emeletet foglalja el. Az MSZP-nek a második emeleten 54 irodája lesz, míg a Jobbik szintén a második, illetve a negyedik emeleten összesen 48 helyiséget használhat. Az első emeletet az LMP kapta, amely 18 irodával gazdálkodhat.

Házi őrizetbe helyezte az eddig előzetes letartóztatásban lévő Fuzik Zsoltot, a BKV volt informatikai igazgatóját a Budai Központi Kerületi Bíróság. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte: egyetértenek a védő kérésére elrendelt intézkedéssel, mert olyan mennyiségű bizonyíték gyűlt össze, hogy már nincs szükség a személyi szabadságot korlátozó legszigorúbb kényszerintézkedésre. Fuzik Zsoltot - egyebek mellett - bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják.

Több mint százmillió forint összegű kárt okozott a múlt heti özönvízszerű esőzés a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóskán. A településsel azonos nevű patak az idén már másodszor lépett ki medréből; a hegyekből lezúduló víz nagy mennyiségű törmelékkel borította el az utcákat, megrongálta a kiépített mederszakaszt, valamint az utak burkolatát és kárt okozott több önkormányzati épületben is.

A békeidőben példátlan államháztartási hiány csökkentésének megkezdését nevezte az új brit kormány egyik legfontosabb feladatának a kormányfő. David Cameron, aki a választásokon győztes Konzervatív Párt vezetője is, hangsúlyozta: koalíciós kormánya törvénybe iktatja az 5 évre szóló, rögzített idejű parlamenti ciklusokat és ezáltal hosszú távú intézkedéseket tud hozni. Nick Clegg liberális demokrata miniszterelnök-helyettes a stabilitás forrásának nevezte a II. világháború utáni időszak első koalíciós kabinetjének létrejöttét.

Megszorító intézkedéseket vezet be Spanyolország; Madrid a tervek szerint csökkenti az állami alkalmazottak bérét, felfüggeszti a nyugdíjak inflációkövető emelését, valamint visszafogja a beruházásokat és a regionális kormányzatok finanszírozását. A magas spanyol deficit egyes félelmek szerint a görögnél is nagyobb válsághoz vezethet.

Megérkezett a görög nemzeti bankhoz az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által nyújtott hitel első, 5,5 milliárd eurós részlete. Ezt a francia AFP hírügynökség közölte az athéni pénzügyminisztériumtól származó információkra hivatkozva. A súlyos adósságválsággal küzdő ország vezetése kedden kérte a 110 milliárd eurós hitelkeret megnyitását.

Ridley Scott Oscar-díjas rendező Robin Hood című kalandfilmjének díszbemutatójával nyílt meg este hivatalosan a 63. Cannes-i Filmfesztivál. A május 23-áig tartó seregszemlén 19 alkotás szerepel a hivatalos versenyprogramban; az Arany Pálmáért versenyben van Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című filmje is.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×