eur:
389.59
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Matolcsy: Az egész monetáris tanácsnak mennie kéne - lapszemle

Nem pusztán Simor András jegybankelnökkel, hanem általában a Magyar Nemzeti Bank döntéshozóival szemben fogalmazott meg éles kritikát a Népszabadságnak adott interjújában Matolcsy György.

Az új kormány leendő nemzetgazdasági minisztere szerint a monetáris tanács tagjainak illene lemondaniuk a mandátumukról. S itt még nincs vége az elmarasztalásnak, az összes állami, hatósági szabályozói jogkörrel felruházott pénzügyi intézmény munkájával elégedetlen az új kormány tagja. Azt ígéri, hogy további szigorításokat vezetnek be a hitelpiacon, szerinte ugyanis a tavalyi intézkedések ellenére mit sem változott a helyzet az egyoldalú szerződésmódosításoknál.

A Magyar Nemzet szerint egy-két hét, és indul a szamóca- és eperszezon. Ezzel együtt ismét kezdődnek a szedd magad akciók, amelyek egyre népszerűbbek, és nemcsak azért, mert így olcsóbban juthatunk magunk válogatta, jó minőségű gyümölcshöz, hanem mert egyre többen tekintenek hét végi, szabadidős tevékenységként e lehetőségre. Egyes gazdálkodók termésük jelentős részét ilyen módon értékesítik, ami nemcsak nekik, hanem a vásárlóknak is előnyös.

Az Indexen az olvasható: továbbra sem tudják megfejteni az orvosok annak a 83 éves indiai jóginak a titkát, aki állítása szerint hetven éve nem vett magához táplálékot és folyadékot. A jógit két héten át harminc orvos vizsgálta a nyugat-indiai Ahmedábád egyik kórházában. Ez alatt semmilyen táplálékot vagy folyadékot nem vett magához, vízzel csak fürdéskor és gargalizáláskor lépett kapcsolatba, és vécén sem volt - közölte G. Ilavazahagan, az indiai nemzetvédelmi kutatóintézet élettani kutatásokkal foglalkozó részlegének igazgatója. A kutatók egyébként abban reménykednek, hogy a számos vizsgálat eredményei segítséget nyújthatnak abban, hogy túlélési stratégiákat dolgozzanak ki természeti katasztrófák és szélsőséges stresszhelyzetek esetére, valamint űrkutatási célokra, például Mars- vagy Hold-expedíciók számára.

A Napi Gazdaság azt írja év végéig hárommilliárd forintos támogatást osztana szét az agrártárca a Halászati Operatív Program keretében a magyar halfogyasztás növelésére és az értékesítés támogatására. Az elképzelések szerint nonprofit gazdasági társaságok pályázhatnának, és előnyben részesülhetne az, aki a legnagyobb mértékben integrálja az ágazat szereplőit. Az eddigi akvakultúra-fejlesztési programok révén némileg változtak a magyar halfogyasztási szokások, de még így is utolsónak számít Magyarország az Európai Unióban.

Nem kis problémát okoz egyes hazai gázpiaci szereplőknek a piacnyitás, a válság és a takarékossági intézkedések együttes hatása - közli a Világgazdaság. Az egyetemes piaci nagykereskedő az importszerződés miatti átvételi kényszer és az eladási nehézség között őrlődik, de sújtja a tavaly 15 százalékkal zsugorodott gáz-piac a végfelhasználók kiszolgálóit is. Ráadásul az igazán nagy felhasználók a saját lábukra állnak: önálló gázkereskedőn keresztül vásárolnak, sőt eladóként is megjelennek a piacon.

A penzcentrum.hu autós vagyonadó-kalkulátort tett közzé. Ahogy ugyanis közeledik május 20-a, úgy kerül egyre közelebb hozzánk a személyi jövedelemadó bevallásának időpontja is. Ezzel együtt pedig a magánszemélyek vagyonadójának bevallási időpontja is közeleg. Azoknak is fizetniük kell, akik 2010. január 1-jén 170 lóerő vagy nagyobb teljesítményű személygépkocsit tulajdonoltak. Több tulajdonos esetén, az adót a tulajdonosok a tulajdoni hányadaik arányában fizetik meg, és minden tulajdonosnak szerepeltetnie kell bevallásában az adóköteles személygépjárművet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×