eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Elosztották a pártok a parlamenti bizottságok elnöki posztjait

Hosszas vita után megegyeztek az új Országgyűlés ellenzéki pártjai az őket illető bizottsági elnöki és alelnöki posztok elosztásáról. A tizenkilenc testületből tizenhármat vezet majd a Fidesz, illetve a KDNP, a többin az MSZP, a Jobbik és az Lehet Más Politika osztozik.

Az MSZP kérésére tartott második egyeztetési fordulóban eldőlt, melyik bizottságot melyik ellenzéki párt vezeti a korábban rögzített arányok mellett.
 
A szocialisták a számvevőszéki és költségvetési, a foglalkoztatási és munkaügyi, illetve a fogyasztóvédelmi testületet irányíthatják. A Jobbik kapta a nemzetbiztonsági, valamint az ifjúsági, szociális és családügyi bizottság elnöki posztját, az LMP pedig a fenntartható fejlődési testületet vezetheti. ide tartoznak egyébként a környezetvédelmi és klíma ügyek.

Az alakuló ülést megelőző egyeztetésre az MSZP ajánlattal érkezett.  Mesterházy Attila bejelentette: lemondanak a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjáról, azt átengedik a Jobbiknak; cserébe kérik a számvevőszéki és költségvetési bizottság vezetését, és a foglalkoztatási, valamint a fogyasztóvédelmi bizottság elnöki posztját.

A Jobbik elfogadta az MSZP javaslatát, és azt is, hogy az MSZP alelnöki szinten vegyen részt a mezőgazdasági, valamint a mentelmi bizottságban.  A megállapodás szerint a Jobbik adja az alelnököt az alkotmányügyi, valamint az önkormányzati bizottságban.

Az MSZP-nek a gazdasági, a honvédelmi, a külügyi és határon túli magyarok, a fenntartható fejlődés, a mezőgazdasági és a mentelmi bizottságban lehet alelnöke.

A Jobbik alelnököt ad az alkotmányügyi, a gazdasági, az önkormányzati, az egészségügyi, a külügyi és határon túli magyarok és a sportbizottságban. Az LMP pedig az emberi jogi, az európai ügyek, az oktatási, tudományos és kutatási, valamint a kulturális és sajtóbizottságban.

A pártok az alakuló ülésig még egyeztetnek a Képviselői Irodaházban elfoglalt szobáikról. Megegyeztek arról is, hogy pénteken reggel az Országgyűlésben aláírják a bizottsági struktúrát rögzítő és az irodaházi szobák elosztásáról szóló politikai megállapodást.

Az MSZP jelezte, ehhez "különvéleményt" csatol, mert a külügyi bizottság elnöki posztja a szokások ellenére nem az ellenzéké lett.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×