eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Az OVB elégedett, bár a választók botrányt emlegettek

Az Országos Választási Bizottság elfogadta az országgyűlési választásról szóló beszámolóját, amelyet a pénteki alakuló ülésén terjeszt a Parlament elé. Szigeti Péter, a testület elnöke az InfoRádiónak elmondta: véleménye szerint jó döntéseket hoztak április 11-én, és teljesítették a kötelezettségüket. A Nézőpont Intézet vezető elemzője, Böszörményi Nagy Gergely szerint ugyanakkor nem az a fontos, hogy az OVB hogyan ítéli meg a lebonyolítást: az emberek számára a voksolás a botrányról szólt.

Elfogadta az Országos Választási Bizottság (OVB) az Országgyűlés számára készített beszámolót az áprilisi képviselő-választásról, annak tartalmáról azonban a testület elnöke a pénteki alakuló ülés előtt nem nyilatkozott az InfoRádiónak.

Az OVB mát korábban döntött arról, hogy "szikár" jelentést készít, amelyben rögzíti a választás legfontosabb számait, így azt, hány párt és jelölt indult a megmérettetésen, valamint képet ad a bizottság munkájáról, a meghozott határozatok, állásfoglalások, közlemények és jogorvoslatok számáról.

Szigeti Péter elmondta: a beszámolóban csupán felsorolták a problémás kérdéseket, ebben szakmai elemzést nem adnak, azt - amelyben bizonyos jogalkotásra vonatkozó javaslatokat is tesznek - majd külön juttatják el az Országgyűlésnek.

Az OVB elnöke arról is beszélt: nem tartják rossz döntésnek, hogy a választások első fordulójának délutánján olyan döntést hoztak, amely lehetővé tette a voksolást azok számára is, akik 19 óráig nem tudták leadni a szavazatukat.

A törvény szerint a kampánycsend meghosszabbodik, ha a szavazás elhúzódik. Ebből keletkezett az az ellentmondás, hogy az OVB azt tanácsolta az Országos Válaszási Iroda vezetőjének, hogy 19 órakor ne kezdjék közölni az előzetes adatokat - tette hozzá Szigeti Péter.

A bizottság annak a kötelezettségének, amely szerint az előzetes választási eredményekről gyorsan és hitelesen tájékoztatást kell adnia, eleget tett - hangsúlyozta annak elnöke, megjegyezve: a jogszabály azt nem írja elő, hogy az adatfolyam növekedését folyamatosan, százalékosan követni kell.

Az a fontos, amit a szavazó érez

A Nézőpont Intézet vezető elemzője szerint kevésbé fontos, hogy a tagok szerint az Országos Választási Bizottság helyesen járt el az első forduló idején, hiszen az emberek a politikai infrastruktúra, intézményrendszer minőségét a saját tapasztalataik alapján ítéltetik meg. Márpedig Böszörményi Nagy Gergely szerint ez a választás a szavazók szempontjából a technikai lebonyolítást illetően a botrányokról szólt.

Arra a kérdésre, mi garantálhatja, hogy a következő választáson a mostani hibák nem fordulhatnak elő, az elemző azt mondta: a következő hónapokban újjáalakuló testületben nem lesznek ott azok, akik a mostani voksolás lebonyolításáért voltak felelősek. Ennek oka az is, hogy a baloldalhoz kötődnek, így nem valószínű, hogy a Fidesz megtartja őket a pozíciójukban.

Böszörményi Nagy Gergely megjegyezte: a következő kormánynak mindenképpen az lesz az érdeke, hogy az ilyen típusú botrányokat elkerülje.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×