eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Horváth Csaba: Miért ne lenne esélyem megnyerni a főpolgármester-választást?

Az autózás vonzó alternatíváját kell megteremteni Budapesten - mondta az MSZP főpolgármester-jelöltje az InfoRádió Aréna című műsorában. Horváth Csaba hozzátette: a díjmentes tömegközlekedés az egyik eszköz lenne arra, hogy az utazók ne a környezetszennyezőbb megoldást válasszák.

Az MSZP főpolgármester-jelöltje emlékeztetett arra, hogy május elsején a Városligetben bejelentette: az MSZP 2013-ig bevezetné a díjmentes közösségi közlekedést Budapesten. Az ingyenes közösségi közlekedést azok vehetnék igénybe, akik legalább négy éve állandó budapesti lakosok, vagy diákként a fővárosban tanulnak. Horváth Csaba szerint ezt a parkolási díjbevételekből, valamint abból lehetne finanszírozni, hogy Budapesten bevezetnék a környezetvédelmi zöldzónákat.

A szocialista politikus az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: beszéde közepén tért erre a sajtó és a közvélemény által kiragadt pontra, előtte viszont arról beszélt, hogy Budapest a hétköznapokon 3 milliósra duzzad, az ebből adódó környezeti ártalmak ellen pedig radikálisan fel kell lépni.

Évente kétezer budapesti hal meg a környezetszennyezés miatt, és 100 ezer betegszik meg ezzel összefüggésben, ezért erre gyors megoldás kell találni - hangoztatta a politikus, aki szerint a díjmentesség eszköz lenne arra, hogy a környezetszennyező közlekedés helyett a környezetbarátabb tömegközlekedést válasszák a budapestiek.

Ezt úgy lehetne elérni, hogy az autósoknak parkolási lehetőséget biztosítunk, és megteremtjük a alternatívát, például úgy, hogy forgalmi előnyt adunk a buszoknak (zöldre váltana a lámpa, ha tömegközlekedési jármű közlekedik) és tiszta, klimatizált járműveket állítunk forgalomba - mondta Horváth Csaba, aki szerint ezer busz cseréjére lenne szükség a fővárosban, amelynek a költsége 40 és 60 milliárd forint között lenne.

Arra a kérdésre, hogy miért pont akkor hozták nyilvánosságra ezeket a terveket, amikor kevés az esélye, hogy szocialista főpolgármestere legyen Budapestnek, Horváth Csaba úgy válaszolt: a fővárosban a parlamenti választáson a Fidesz területi listán érdemben nem nyert, és kiegyensúlyozott, kiegyenlített volt a két párt között a verseny.

Miért ne lenne esélyem nyerni a főpolgármester-választáson? - kérdezett vissza Horváth Csaba.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×