eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Adományok az önkormányzatoktól - a pártoknak

Az InfoRádió által megkérdezett összes jelenlegi parlamenti párt időben leadta az éves gazdálkodásáról szóló beszámolót. A pártoknak minden évben április 30-áig kell publikálni a bevételeiket és kiadásaikat, de nemcsak a Magyar Közlönyben, hanem internetes oldalukon. A világhálóra azonban csak az MSZP és az SZDSZ tette fel az információkat, igaz, azok megtalálását nem könnyítették meg.

Az InfoRádió megkereste az összes jelenlegi parlamenti párt illetékesét, akik elmondták: elkészültek a gazdasági tevékenységükről szóló beszámolók, sőt azokat le is adták.

Az MSZP zárómérlegéből kiderül, hogy 2009-ben a párt 953 millió forintos költségvetési támogatást kapott, csakúgy, mint 2008-ban, de az adományok összege csökkent. Míg tavalyelőtt 308 millió, tavaly már csak 217 millió forintnyi adománnyal számolhatott a párt, magánszemélyektől tavalyelőtt 285 millió forintot kapott, tavaly ennél 94 millió forinttal kevesebbet.

A szocialisták legnagyobb adakozójának a 8,4 millió forintos adományt jegyző egri városi önkormányzat számít, de más helyhatóság, köztük a nagykanizsai, a miskolci, és több budapesti kerület is milliókat tett a kasszába adományként.

A nevesített, vagyis félmillió forint felett adakozó magánszemélyek közül a legnagyobb összeget - 2,5 millió forintot - Kósáné Kovács Magda volt EP-képviselő juttatta az MSZP-nek. Rajta kívül több volt uniós képviselő is százezreket juttatott a pártnak.

A tagdíjakból származó bevétel is csökkent: míg 2008-ban 63 millió, addig tavaly csak 48 millió forinthoz jutatta a tagság a pártot. A beszámolóból megtudhatjuk, hogy az MSZP-nek tavaly 1 milliárd 301 millió forint volt a bevétele, kiadásai ezt 367 millió forinttal meghaladták. A deficitet megszokhatta a párt, 2008-ban 700 millió forinttal mutatott többet a kiadási oldal a bevételi oldalnál.

A Fidesz már az országgyűlési választások első fordulója előtt elkészítette zárszámadását. Eszerint a párt 833 millió forintos költségvetési támogatást tudhatott a magáénak. Tavaly 2,7 milliárd forintot költött, de a bevétele is hasonló nagyságrendű. Összességében 60 millió forint a többlete.

A tagdíjakból tavaly 140 millió forinthoz jutott a kormányzásra készülő párt, jogi és magánszemélyektől további 200 millió forint folyt be. Az éves elszámolás szerint Széles Gábor 10 millió forinttal, Szájer József, Deutsch Tamás és Schmidt Pál egy-egy millió forintos adománnyal gazdagították a pártkasszát. De adományozó volt a Fény Utcai Piac Kft., a Palota Holding Zrt., a XIII., a XVIII. és a XIX. kerületi önkormányzat is. 28 millió forintot adott a Nemzeti Fórum, 24 millió forintot pedig a Fidelitas. A Fidesz tavaly 1,3 milliárd forint hitelt vett fel, politikai tevékenységre több mint félmilliárd forintot fordított.

Az SZDSZ-nek az összes bevétele tavalyelőtt 681 millió forint volt, a kiadása 716 millió, tavaly viszont már csak 492 millió forintos bevétellel bírt, miközben kiadásai meghaladták az 541 millió forintot.

A tagdíjakból mintegy 5 millió, az állami költségvetésből 261 millió, egyéb hozzájárulásokból, adományokból 98 millió forint volt a bevétele. A párt politikusai közül Horn Gábor 2 millió, Szent-Iványi István 1,5 millió forintot adományozott, csakúgy, mint tavalyelőtt.

Az MDF fél milliárd forinttal költött többet a bevételeinél. Ugyanis míg 2009-ben kevesebb, mint 400 millió forint folyt be a pártkasszába, a kiadás 933 millió forint volt.

A legbőkezűbb adományt 78 millió forintot a Megújuló Társadalomért Alapítványtól kapta, 78-szor többet, mint 2008-ban. Adakozó volt még a XIII., XVIII. és XXI. kerületi önkormányzat és az újpesti vagyonkezelő cég is. A magánszemélyek közül a legtöbbet, 3 millió forintot Szilassy Gábor Cézár IX. kerületi MDF-es képviselő fizette be a pártkasszába, de 1-1 millió forintot adományozott több ismert MDF-es politikus is: Karsai Péter, Dávid Ibolya, és Herényi Károly. Összességében adományokból 134 millió forintot sikerült összegyűjtenie a 227 millió forintos állami támogatással bíró pártnak.

A parlamenti pártok közül egyedül az MDF hozta nyilvánosságra, hogy milyen ingatlanokat vásárolt meg. Ezek között van egy egymillió forintot érő szécsényi párthelyiség, de szerepel a listán az MDF II. kerületi, a Szilágyi Erzsébet fasorban található országos központja is, 91 millió forintos vételárral. Az összesen 21 ingatlan megvásárlására a párt 454 millió forintnyi hitelt vett fel, de mivel az állam kezességet vállalt a hitelekért, a párt akkor sem veszíti el az épületeket, ha nem tudja fizetni a törlesztő részleteket.

A beszámolóknak a világhálóra is fel kellett volna kerülniük, de az adatokat csak az MSZP és az SZDSZ tette fel honlapjára.

A KDNP-től azt a választ kaptuk, hogy ők is elkészültek a tájékoztatóval, de azt nem láttuk a Magyar Közlöny márciusi-áprilisi értesítőiben. A KDNP honlapján pedig csak a korábbi éves beszámolók tekinthetőek meg.

A Transparency International magyarországi vezetőjének véleménye szerint egyébként a pártok éves beszámolójának törvényi szabályozása nem alkalmas arra, hogy a politikai szervezetek többletforrásairól a nyilvánosság többet tudjon. Ezt Alexa Noémi fejtette ki az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×