eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk

Miért van szüksége kiváltságokra egy tiszteletbeli konzulnak?

A külügyminiszter utolsó bosszújának nevezi a Magyarországra Akkreditált Tiszteletbeli Konzuli Testület alelnöke azt, hogy a tárcavezető a választások után megszüntette a tiszteletbeli konzulok minden diplomáciai jogosítványát és mentességét. Nyíri Iván az InfoRádiónak azt mondta, a kormány ezzel a döntéssel megszegi az 1963-as bécsi egyezményt, pedig ők fizetés nélkül végzik a munkájukat, és szükségük van a mentességre.

A Magyarországon akkreditált tiszteletbeli konzuli testület csütörtökre sajtótájékoztatót hirdetett A külügyminiszter utolsó bosszúja címmel.

A meghívó szerint az országgyűlési választás második fordulóját követő munkanapon mintegy félszáz tiszteletbeli konzul szembesült azzal, hogy Balázs Péter "személyes, írásos utasítására - a nagykövetségek tájékoztatása nélkül - megvonták a konzulokra vonatkozó, hivatali tevékenységgel összefüggő mentességeket".

A tiszteletbeli konzuli testület állásfoglalásában az olvasható, hogy a döntés "nem használ Magyarország külkapcsolatainak, nemzetközi megítélésének, tovább rombolja a tiszteletbeli konzuli presztízst, és nehéz helyzet elé állítja az új külügyi vezetést".

Nem kiváltságokkal rendelkeznek a tiszteletbeli konzulok. Ezek a jogosítványok arról szólnak, hogy ha hivatalosan jár el és végzi a munkáját, akkor minden olyan könnyítést kell élveznie, amelyeket a fizetett, hivatásos diplomaták is élveznek. Ez az adott ország joghatósága alóli mentességet jelenti - mondta az InfoRádiónak nyilatkozva a Magyarországra Akkreditált Tiszteletbeli Konzuli Testület alelnöke, Ecuador tiszteletbeli konzulja.

Nyíri Iván hozzátette: egy konzulnak személyesen nincs szüksége a kiváltságokra, de a hivatalának igen.

Ha a tiszteletbeli konzul tudja és éri a feladatát, akkor szerényen és csendben akkor is végzi a munkáját, ha a külügyminisztérium nem feltétlenül segítőkész - fogalmazott a tiszteletbeli alelnök, aki hozzáfűzte: a tiszteletbeli konzulok ezek után is ellátják a feladataikat, ahogy eddig is, de a nemzetközi egyezményeket minden országnak be kell tartania és tartatnia.

A Külügyminisztérium államtitkára szerint a kormány nem szegte meg a bécsi egyezményt. Szabó Vilmos az InfoRádiónak azt mondta, pusztán formai okokból vették le az igazolvány hátoldaláról a mentességek listáját, így egységesítve a Magyarországon kiadott diplomataokmányokat.

A mentességek nem szűnnek meg, mert a mentességeket nem ezzel az igazolvánnyal igazolták eddig sem, hanem azzal, hogy az illetékes hatóság, amellyel éppen dolguk volt, megkérdezte a Külügyminisztériumot, hogy ez a mentesség megilleti őket vagy nem - fejtette ki.

A tiszteletbeli konzulok szerint a kormányok 2002 óta folyamatosan nyirbálják a jogaikat. Az elmúlt 8 évben például a külügyi tárca megtiltotta a Magyarországon élő magyar állampolgár konzuloknak, hogy diplomata rendszámot használjanak, hogy vámmentesen hozhassanak be autót külföldről, és hogy visszaigényeljék az üzemanyag áfáját. Szabó Vilmos szerint ez tény, de mindez nem ütközik a bécsi egyezménybe.

Szabó Vilmos szerint azon el lehet gondolkodni, hogy ha magyar állampolgárról van szó, és tiszteletbeli konzuli feladatot lát el, hogy megkülönböztető rendszámot kapjon.

A Nemzetbiztonsági Hivatal viszont 2008-ban az országra veszélyes tevékenységek között említette, hogy "a tiszteletbeli konzulátusok működésének olyan tendenciája látszik meghonosodni, amely gyakran felveti a jogellenes tevékenység gyanúját".

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×