eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kétharmados többségével adórendőrséget állíthat fel a Fidesz - lapszemle

A Magyar Nemzet arról közöl írást, hogy az új kormány az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, valamint a vám- és pénzügyőrség összevonásával három egységből álló szervezetet hozna létre, amelynek harmadik egysége az adórendőrség lenne.

A lap információi szerint az új hatóság munkát adna az APEH 15 ezer, valamint a vám- és pénzügyőrség hétezer alkalmazottjának is. Az adórendőrséget a rendvédelmi szerveknél dolgozókból töltenék fel. Az elképzelés legfontosabb eleme a közterhekkel kapcsolatos bűncselekményekben nyomozó adórendőrség lenne. A Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormány idején már működött ilyen intézmény APEH Bűnügyi Igazgatóság néven. Annak idején az igazgatóság évente kétezer vádemelési indítványt nyújtott be az ügyészségnek. A szervezet akkor alkotmányellenesen működött, írja a Magyar Nemzet, mert az adórendőrség felállításáról szóló törvényt kétharmados többséggel kellett volna megalkotni.

A Népszabadság arról ír, hogy egy fordítási hiba és a következetlen, végig nem vitt jogalkotásból eredő jogértelmezési viták miatt Magyarországon majdhogynem következmények nélkül száguldozhatnak a külföldiek és a magyar tulajdonú külföldi rendszámú autók vezetői - derült ki egy birtokunkban lévő dokumentumból. Az objektív felelősség 2008 májusi bevezetése óta nem lehet következmények nélkül megúszni a gyorshajtást, s még jó néhány más közlekedési szabálysértést. Ez az állítás azonban csak a magyar rendszámú járművel közlekedő magyarokra igaz. A külföldiek és a külföldi rendszámmal közlekedő magyar autósok a szigor dacára szinte következmények nélkül száguldozhatnak. Rajtuk ugyanis, ha a rendőrség nem állította meg őket, semmiféle bírságot nem lehet behajtani, sőt még az autó tulajdonosának az adatait sem tudják a hatóságok megállapítani.

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy minden valószínűség szerint előkerült Noé bárkája - állítja kínai és török kutatók egy csoportja. A bibliai történetnek létezhet tudományos alapja. A csoport bejelentése szerint a helyi török hatóságok kérni fogják az ankarai kormányt: kérje fel az ENSZ-t, hogy nyilvánítsa a világörökség részének a területet, mert így védettséget kaphat a régészeti ásatásoknak. Egy tudományos elmélet szerint van alapja az özönvíz-legendának. A jégkorszak végével ugyanis a Földközi-tenger szintje emelkedni kezdett, végül áttörte a Boszporuszi sziklagátat, és elöntötte a Fekete-tenger medencéjét, ahol a tengerszintnél 130-200 méterrel alacsonyabban elterülő, jóval kisebb kiterjedésű édesvizű, vagy enyhén sós tó terült el.

Napi Gazdaság cikkéből az derül ki, hogy az izlandi vulkán okozta sokk múlni látszik a légi iparban, az elmúlt napok történései azonban rávilágítottak a szektor gyengeségeire, az európai szabályozás hiányosságaira. Némelyek szerint az esemény csak felgyorsítja a légitársaságok piacának konszolidációjának - csak három-négy szereplő maradna -, míg mások nem látják veszélyben az utasforgalom alakulásának hónapok óta tartó pozitív trendjét. Mindenesetre ha valaki légitársaságba fektetne, érdemes szem előtt tartani, hogy az eddig meglehetősen kockázatos üzletág újabb valós rizikófaktorral bővült,

A Világgazdaság arról ír, hogy Ukrajna az eddiginél is kedvezményesebb áron kapja a földgázt Oroszországtól a napokban született megállapodásnak köszönhetően, az ügyben azonban sok még a nyitott kérdés. Nem tudni, milyen szerep jut Oroszországra az ukrán gázhálózat felújításakor, hogyan hat a megnövelendő ukrajnai gáztranzit a Déli Áramlat vezetékprojektre, és az sem, hogy betartja-e Ukrajna a gáz reexportjára vonatkozó tilalmat. Mindenesetre a megállapodás nem tette fölöslegessé a Déli Áramlat és a Nabucco előkészületeit.

A penzcentrum.hu-n arról lehet olvasni, hogy az éves forgalmi változás alapján már kezd talpra állni a magyar kiskereskedelem, igaz, havi alapon még inkább megtorpanásról beszélhetünk. A januári 0,6 százalékos növekedés után ugyanis februárban stagnált havi alapon a magyar kiskereskedelmi forgalom, az éves visszaesés mértéke viszont 5,6 százalékról 4,3 százalékra mérséklődött - jelentette a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számítva 2010 első két hónapjában 3,3, februárban 2,9 százalékkal kisebb forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában. 2010. februárban az eladások jelentős részét lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai 3,6 százalékkal maradtak el a 2009 februáritól. A Nielsen piackutató vállalat legnagyobb forgalmú élelmiszer-kereskedelmi láncok 2009. évi ranglistájának élén a Tesco, a CBA és a Coop áll. A Tesco forgalma 602 milliárd forintról 638,4 milliárdra nőtt. A Tescót követő CBA 547,5, míg a Coop 510 milliárd forinttal szerepel a ranglistán. Mindkettő valamivel nagyobb mutatóval, mint egy évvel korábban. Utánuk következik, ahogyan az előző évben is, a Spar csoport 397,4 és a Reál 358 milliárd forinttal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×