eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vizsgálóbizottsági elnök: "A kormány is felelős a BKV-s ügyekért"

A BKV-nál történtekben a kormánynak is van felelőssége, ugyanis két kormánytag bent ül a közlekedési vállalat igazgatóságában - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Fővárosi Közgyűlés BKV-ügyeket vizsgáló bizottságának fideszes elnöke. György István arról is beszélt, hogy elkerülhetetlen a közlekedési társaság teljes átalakítása.

Ahol a közpénzeket nem a közjó szolgálatára vagy az adott cég közfeladatainak ellátására költik, ott már nemcsak politikai, hanem büntetőjogi felelősségről van szó - mondta a Fővárosi Közgyűlés BKV-ügyeket vizsgáló bizottságának fideszes elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

György István úgy vélte: Demszky Gábor túl sok kompromisszumot kötött a fővárosi koalíció fenntartása érdekében, és tudnia kellett, hogy a BKV-val kapcsolatos ügyek előbb-utóbb nyilvánosságra kerülnek. Ez tavaly nyáron megtörtént, azóta pedig, például Hagyó Miklós lecserélésével, előre menekül a városvezetés - magyarázta a politikus.

A vizsgálóbizottság elnöke szerint BKV-ügyben a kormány felelőssége is felvethető, hiszen annak két tagja ott ült az igazgatóságban, és végigasszisztálta, hogy a cégtől "talicskával tolták ki a pénzt".

Annak, aki ezekről az ügyekről tudott, egyértelmű a felelőssége - hangsúlyozta György István. Hozzátette: mivel az ügyek sokáig nem derültek ki, releváns a kérdés, hogy az ellenőrző testületek jól látták-e el a feladatukat, illetve hogy a főpolgármester beszámoltatta-e azok tagjait. A bizottságnak adott válaszokból az derül ki, hogy nem - jegyezte meg.

Elkerülhetetlen az átalakítás

Mindenképpen szükséges a BKV teljes átalakítása, ugyanis a szervezeten belül most keverednek a megrendelői és szolgáltatói funkciók, amelyeket szét kell választani - fejtegette György István.

A fideszes politikus szerint a BKV-ból szolgáltató céget kell csinálni, a feladatok ellátásába pedig akár a magánvállalkozásokat is be lehetne engedni. Bizonyos vonalakat már most is azok üzemeltetnek - emlékeztetett.

György István elmondta: olyan átalakítást kell végrehajtani, ami hosszú távon biztosítja a vállalat működését. Ha a megrendelői és szolgáltatói funkciót kettéválasztják, a főváros pedig csak annyi szolgáltatást rendel meg, amennyit ki is fizet, a cég finanszírozási gondjainak meg kell oldódniuk.

"Nyilvánvalóan nem lehet olyan szolgáltatást követelni, amiért nem fizetnek" - jegyezte meg a politikus, hozzátéve: a következő ciklus egyik legnagyobb kihívása a közösségi közlekedés rendbe tétele lesz.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×