eur:
388.8
usd:
361.22
bux:
68578.71
2024. május 7. kedd Gizella

Megalapozatlanok a csapvízzel szembeni előítéletek

Inni vagy nem inni - ez a kérdés vetődik fel olykor a pohár vizet kezében tartó szomjas emberben, különösen, ha csapból folyt az a víz. A Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjéből azonban az derült ki, hogy megalapozatlanok a csapvízzel szembeni előítéletek. Ásványvizeknél ugyanis nagyobb arányban találtak bakteriológiai szennyezettséget, mint a csapvizeknél - közölte az InfoRádióval a szervezet munkatársa.

Csapvizeknél nagyon árnyalt a helyzet, annak ugyanis attól függ a minősége, hogy milyen területén vagyunk az országnak, és milyen vízkészletből termelik ki az ivóvizet - mondta Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének aktivistája. Ezt érdemes mindig kiderítenie a fogyasztónak. Akadnak területek, ahol nagyon jó minőségű a csapvíz, és vannak fokozottan szennyezett vidékek is. Ilyenek például az Alföld egyes települései.

A csapvizeknél mikrobiológiai és kémiai, valamint gyógyszermaradványokat vizsgáltak. Öt települést teszteltek: Makót, Dunaújvárost, Szolnokot, Budapestet és Tatabányát, főleg a nitrit, nitrát, arzén, és bórtartalomra koncentrálva. A Makóin kívül egyik esetben sem találtak egészségkárosító mennyiséget ezekből az anyagokból a csapvízben. Ugyanilyen eredményre jutottak a gyógyszertartalomnál is - számolt be Andacs Noémi.

Az ásványvizeknél viszont minden esetben kimutatható volt a bakteriológiai szennyezettség. Igaz, itt csak a mennyiség volt nagy, az egészségügyi szempontból károsnak ítélt E. Coli baktérium és hasonló kórokozók nem fordultak elő - jelezte Andacs Noémi. Tizenegy hazai kitermelésű terméket vizsgáltak, a csapvízéhez hasonló tesztekkel.

A bakteriológián kívül az ásványvizekben a fluorid-tartalmat nézték. A fluorid úgy él a köztudatban, hogy a csontfelépítésben fontos szerepet játszik. Azt azonban kevesebben tudják, hogy nagyon kicsi a különbség a szervezet számára egészséges és káros mennyiség között - figyelmezetett Andacs Noémi. Ezért az uniós szabályzat és a WHO is literenként 1,5 milligrammban határozta meg a határértéket. Igaz, hogy ásványvizeknél megengedett a nagyobb koncentráció, de az már csecsemőkre és kisgyermekekre veszélyes lehet. Ezért a határ túllépését a címként fel kell tüntetniük a gyártóknak - közölte a szakértő.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×