Csapvizeknél nagyon árnyalt a helyzet, annak ugyanis attól függ a minősége, hogy milyen területén vagyunk az országnak, és milyen vízkészletből termelik ki az ivóvizet - mondta Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének aktivistája. Ezt érdemes mindig kiderítenie a fogyasztónak. Akadnak területek, ahol nagyon jó minőségű a csapvíz, és vannak fokozottan szennyezett vidékek is. Ilyenek például az Alföld egyes települései.
A csapvizeknél mikrobiológiai és kémiai, valamint gyógyszermaradványokat vizsgáltak. Öt települést teszteltek: Makót, Dunaújvárost, Szolnokot, Budapestet és Tatabányát, főleg a nitrit, nitrát, arzén, és bórtartalomra koncentrálva. A Makóin kívül egyik esetben sem találtak egészségkárosító mennyiséget ezekből az anyagokból a csapvízben. Ugyanilyen eredményre jutottak a gyógyszertartalomnál is - számolt be Andacs Noémi.
Az ásványvizeknél viszont minden esetben kimutatható volt a bakteriológiai szennyezettség. Igaz, itt csak a mennyiség volt nagy, az egészségügyi szempontból károsnak ítélt E. Coli baktérium és hasonló kórokozók nem fordultak elő - jelezte Andacs Noémi. Tizenegy hazai kitermelésű terméket vizsgáltak, a csapvízéhez hasonló tesztekkel.
A bakteriológián kívül az ásványvizekben a fluorid-tartalmat nézték. A fluorid úgy él a köztudatban, hogy a csontfelépítésben fontos szerepet játszik. Azt azonban kevesebben tudják, hogy nagyon kicsi a különbség a szervezet számára egészséges és káros mennyiség között - figyelmezetett Andacs Noémi. Ezért az uniós szabályzat és a WHO is literenként 1,5 milligrammban határozta meg a határértéket. Igaz, hogy ásványvizeknél megengedett a nagyobb koncentráció, de az már csecsemőkre és kisgyermekekre veszélyes lehet. Ezért a határ túllépését a címként fel kell tüntetniük a gyártóknak - közölte a szakértő.
Hanganyag: Panulin Ildikó