eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Lejárt a határidő, 834-en indulnak a választásokon - a nap hírei

Délután 4 órakor lejárt az ajánlószelvény-gyűjtési és jelöltállítási határidő. Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz felelőssége, hogy Magyarország ma kishitű; az ellenzéki párt úgy véli: a volt kormányfő a gyűlöletpolitizálás szimbóluma. Hivatalosan is megnyílt a 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál. A nap legfontosabb hírei.

Megvannak a jelöltek

Összesen 834-en adták le ajánlószelvényeiket a délután 4 órai határidőig, vagyis ennyien szeretnének indulni az áprilisi országgyűlési választáson. Négy évvel ezelőtt 998 egyéni jelölt indult a voksoláson. Az adatok folyamatosan frissülnek a www.valasztas.hu oldalon. Az eddigi információk szerint három párt, a Jobbik, a Fidesz és az MSZP indít mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet.

Gyurcsány értékelt

Elismerte szerepét a kormányát ért kudarcokban Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. A szocialista politikus a budapesti Körcsarnokban a Demokratikus Charta felkérésére elmondott értékelő és iránymutató beszédében azt mondta: az elsősorban az oktatás és egészségügy radikális átalakítására vonatkozó progresszív reformtörekvéseit megfelelő támogatás nélkül próbálta végrehajtani, így eleve kudarcra voltak ítélve. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a Fidesz felelőssége, hogy Magyarország ma kishitű, csalódott a múltjában és türelmetlen a jövőjét illetően. Szerinte a magyar társadalom nagy része ma jobban él, mint 8 évvel ezelőtt. Gyurcsány Ferenc a szocialisták érdemének nevezte, hogy a bérek, a nyugdíjak és a családoknak adott támogatások nagysága rohamosan nőtt 2002 és 2006 között.

Még mindig Gyurcsány irányít

A Fidesz frakcióvezetője szerint Gyurcsány Ferenc a gyűlöletpolitizálás szimbóluma a politikában. Navracsics Tibor azt mondta: nyilvánvalóvá vált, hogy az MSZP-t valójában még mindig Gyurcsány Ferenc irányítja. Úgy fogalmazott: meg kell nyitni egy új korszakot, a nemzeti ügyek politikájának korszakát. Az MDF szerint káosz van az MSZP-ben, a KDNP szóvivője pedig úgy fogalmazott: a volt kormányfőnek arról kellett volna beszélni, hová tették az ellopott közpénzt.

Betiltott Narancsvidék

Jogsértő az MSZP "Narancsvidék" című kiadványa, mert azon a párt nem tüntetett fel impresszumot. Az Országos Választási Bizottság délutáni ülésén elmarasztalta a szocialista pártot, és eltiltotta a további jogsértéstől, vagyis a kiadvány terjesztésétől.

Újratárgyalnák a feltételeket

Kormányra kerülése esetén azonnal kezdeményezné a magyar államadósság feltételeinek újratárgyalását a Jobbik. Hegedűs Tamás, a párt gazdasági és informatikai miniszterjelöltje azt mondta: a jegybankkal együttműködve jelentős kamatcsökkentést terveznek.

Országos listát tervez az LMP

Az LMP sajtófőnöke szerint pártja országos listát tud majd állítani a választásokon. Hámori Hanna azt mondta: a határidő lezárultáig 95 egyéni kerületben adták le az induláshoz szükséges számú ajánlószelvényt. Hagyó szerint minden törvényes volt

Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes szerint mindenben törvényesen járt el a BKV esetében. A szocialista politikus a közlekedési cég ügyeit vizsgáló fővárosi bizottság elnökének írt, 23 kérdésre válaszoló levelében azt közölte, hogy sem Balogh Zsolttól, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatójától, sem mástól nem vett át kétes pénzeket. Hozzátette: politikusként van felelőssége a BKV-ügyeiben, de mindenben törvényesen járt el.

Stabil az OTP

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank besorolásainak kilátását a Standard & Poor's. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja úgy véli: az OTP tavaly a recesszió ellenére is megőrizte jövedelmezőségét.

Újabb felszámolások

Februárban tovább emelkedett a felszámolások száma az építőiparban - derül ki az Opten felméréséből. A céginformációs szolgáltató adatai szerint egy hónap alatt 263 céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás; egy évvel korábban ez a szám 228 volt. Ez 15,3 százalékos emelkedés.

Könyvbemutató az államfőnél

A Sándor-palotában bemutatta a határon túli magyarságról szóló konferenciasorozat tanulmánykötetét a köztársasági elnök. Sólyom László úgy fogalmazott: a közös nemzetstratégia kialakítása jórészt szakpolitikai kérdés, azt nem lehet általános elvek alapján végezni.

Magyarországon az angol trónörökös

A zöld-, illetve a tudásalapú gazdaságról, a fiatalok foglalkoztatási lehetőségeiről, az esélyegyenlőségről és az üzleti életben vállalt társadalmi felelősségről tárgyalt a Parlamentben Károly, walesi herceggel Bajnai Gordon miniszterelnök. A trónörökös és felesége, Kamilla megtekintették a Szent Koronát és az Országház Alsóházi Termét, majd Károly herceg megkoszorúzta az 56-os emlékművet.

Megnyílt a Tavaszi Fesztivál

A Budapesti Tavaszi Fesztivál Magyarország legrangosabb kulturális rendezvénysorozatává vált - mondta Varga Zoltán önkormányzati miniszter az esemény hivatalos megnyitóján. Az ünnepségen részt vett Frigyes dán koronaherceg és felesége is. A Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek Dánia a díszvendége, 65 helyszínen 130 programmal, 8 ősbemutatóval és 12 magyarországi premierrel várja a közönséget április 5-ig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×