eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Tóth Zoltán: Nem lehetséges az ajánlószelvények utólagos módosítása

Erkölcstelen, és jogilag sem lehetséges utólagosan módosítani az ajánlószelvények tartalmát -- mondta az InfoRádiónak az Európai Választási Szakértők Egyesületének elnöke. Tóth Zoltánt az után kerestük meg, hogy az MDF elnöke írásban kérte az Országos Választási Bizottság állásfoglalását az utólagos módosításról.

Dávid Ibolya MDF-elnök azzal a kérdéssel fordult az Országos Választási Bizottsághoz: módosítható-e utólag, a leadás után az ajánlószelvények tartalma. Valószínűleg a szabad demokrata jelöltek neve mellett szereplő MDF-SZDSZ jelölő szervezet meghatározása miatt kíváncsi erre.

Tóth Zoltán választási szakértő szerint azonban erre nincs lehetőség. Mint azt az InfoRádióban elmondta, az ajánlószelvények kitöltésének szigorú szabályozása azért született, mert tiszteletben kell tartani a választók politikai nézeteit.

A pártok vagy pártszövetségek az ajánlószelvényeket optimális esetben egy előre kialakított közös program alapján teszik. A választó a szelvényt ezek mérlegelésével adja oda egy-egy szervezetnek vagy pártszövetségnek. Épp ezért finoman szólva is meglepő, ha egy párt egy ilyen alapvető feltételen akar változtatni, ez a választók szuverén politikai akaratának megkérdőjelezése lenne.

Tóth Zoltán szerint a módosításra jogilag sincs mód. Mint mondta, a helyi választási bizottságban az ellentétes politikai erő delegáltjai nem fogadnák el a javított ajánlószelvényeket.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×