eur:
397.06
usd:
356.61
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Orbán: "Vesztettem már úgy választást, hogy összecseréltem a sorrendeket"

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen dolgozná ki a Fidesz a kormányprogramjának gazdasági fejezeteit - jelentette be a párt elnöke a kamara gazdasági fórumán. Orbán Viktor elmondta, a legfontosabb, hogy egypárti kormány jöjjön létre, a kétharmadon csak az első választási forduló után érdemes gondolkodni.

Megállapodott a Fidesz és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara arról, hogy a párt és a köztestület közösen dolgozza ki egy majdani Fidesz-kormányprogram gazdasági fejezeteit. A párt elnöke a kamara rendezvényén azt mondta, a politikának és a gazdaságnak a jövőben végre együtt kell működnie, a közös értékük pedig a munka lesz. Orbán Viktor szerint az elsődleges feladat a gazdaság valós állapotának a feltárása, és az igazság megismertetése a társadalommal.

Orbán Viktor elmondta: egyszerűbb és teljesíthetőbb feltételeket kell biztosítani a vállalkozások számára. Csökkenteni kell a terheiket, és új lehetőségeket kell nyitni a számukra. A kormányváltást követő hetekben hatékony programot kell indítani az építőipar mielőbbi talpra állítása érdekében. Az új kormány állítsa helyre a fizetési fegyelmet: először 30, majd 8 napra le kell hozni az állami fizetési határidőket.

Orbán Viktor kijelentette, hogy ma egyetlen célra érdemes a politikai erőt összpontosítani: Magyarországon először 20 év után jöjjön létre egy nem koalíciós kormány. A választások első fordulójának eredményében lehet majd arról beszélni, hogy a második fordulóra maradt-e nyitva esély a kétharmadra. "Én láttam már ilyen választási kampányt, vesztettem már így választást, hogy összecseréltem a sorrendeket" - mondta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaságnak magyar lábakon kell állnia. Védeni kell a nemzeti erőforrásokat, és nem Brüsszeltől kell várni, hogy megvédje további 3 évig a magyar termőföldet. A Fidesz elnöke azt mondta, józan ésszel és erővel változtatni kell a politika irányán, a kormány ugyanis az elmúlt 8 évben felélte a jövőt, méghozzá politikai spekulációkkal. Idesorolta a költségvetési trükköket, a gazdasági adatok meghamisítását, a privatizációs ügyleteket és a külföldi hitelfelvételeket, amelyeket szerinte nem a gazdaságra, hanem jóléti kiadásokra fordított a kabinet. Orbán Viktor szerint lehet sikeres gazdaságpolitikát folytatni kétharmad nélkül is.

Orbán Viktort elkísérte Matolcsy György volt gazdasági miniszter, és Járai Zsigmond egykori jegybankelnök is, akiknek a munkájára a következő négy évben is számít a Fidesz elnöke. De meghallgatta a pártelnök előadását Demján Sándor vállalkozó, Simor András mostani, és Surányi György volt jegybankelnök is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×